RTL Group

Vernietigende natuurkracht centraal op 'Volcano Night' bij RTL 7 met onder andere 2,8 miljoen pond kostende special

Diep verborgen onder de oppervlakte van moeder Aarde ligt één van de meest vernietigende, onzichtbare en minst begrepen fenomenen denkbaar: supervulkanen. Er zijn er slechts een paar van in de wereld, maar als er één uitbarst, dan kan het wel eens de eerste en de laatste zijn die de mensheid ooit meemaakt. Een explosie van een supervulkaan is, in tegenstelling tot een gewone vulkaan, over de gehele wereld te horen. Het zonlicht verdwijnt voor langere tijd en as zal als een zwarte regen uit de lucht vallen: het begin van een langdurige nucleaire winter. RTL 7 staat op vrijdagavond 21 oktober volledig in het teken van vulkanisch natuurgeweld en trakteert de kijker onder de titel Volcano Night op onder meer de BBC-special Supervulkanen, waar de Britse Publieke een slordige 2,8 miljoen pond productiekosten aan spendeerde. De gedramatiseerde beelden wisten in totaal maar liefst 12 miljoen Britten aan de buis te kluisteren en tonen de effecten van de uitbarsting van een supervulkaan op bijzonder realistisch wijze. Als klapstuk volgt hierop de documentaire Alles Over Vulkanen, waaruit de verstrekkende, wereldwijde gevolgen van een supereruptie in het Noord-Amerikaanse Yellowstone National Park blijken.

Gewone Vulkanen worden door een kolom van magma gevormd, barsten uit naar de oppervlakte en vormen de vertrouwde kegelvormige berg. Supervulkanen ontstaan wanneer magma uit de mantel stijgt en een kokend reservoir onder het aardoppervlak creëert. Deze kamer groeit millennia lang tot enorme afmetingen, bouwt een kolossale druk op en komt uiteindelijk tot een gigantische uitbarsting. De laatste uitbarsting van een supervulkaan was die van Toba, 74.000 jaar geleden op Sumatra. De catastrofe was wereldwijd, met dramatische gevolgen voor het leven op aarde. Vroeg of laat zal nog een supervulkaan uitbarsten, maar wanneer is volstrekt onduidelijk. Ook weten velen niet dat zich onder de oppervlakte van het wonderschone Noord-Amerikaanse Yellowstone-park één van de grootste supervulkanen heeft ontwikkeld. Wetenschappers hebben aangegeven dat Yellowstone een uitbarstingcyclus heeft van 600.000 jaar en voor het laatst 640.000 jaar geleden uitbarstte En de slapende reus ademt: vulkanologen hebben beweging van magma onder het park bespeurd, en het gebied blijkt deze eeuw zeventig centimeters te zijn gestegen. Is dit slechts een onschuldige beweging van lava, vloeit er een deel van het reservoir naar een andere of zijn dit voortekenen van een onheilspellende gebeurtenis? Een uitbarsting zal reusachtige gebieden van de VS van de kaart vegen en de gehele planeet ontkomt niet aan de verwoestende gevolgen, omdat de temperaturen dramatisch dalen. Sommige wetenschappers geloven dat de mens hierdoor tot slechts enkele duizenden wordt gereduceerd en op het randje van uitsterven zal balanceren.

Uitzending: RTL 7, vrijdag 21 oktober, tussen 20.30 en 23.30 uur.


---

--------------

Fotomateriaal is op te vragen bij afdeling Mediadocumentatie op tel: 035-6718553. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Onno Posthuma, persdienst RTL Nederland, via tel: 035 6718667 of onno.posthuma@rtl.nl

© 2005 RTL Nederland / IP