21 oktober: congres OverGewicht en Bewegen

Hogeschool van amsterdam

Persaankondiging

Eerste congres Academie voor Lichamelijke Opvoeding/Voeding: OVERGEWICHT EN BEWEGEN

Op 21 oktober 2005 organiseert de Academie voor Lichamelijke Opvoeding/Voeding (ALO/Voeding) van de Hogeschool van Amsterdam tussen 9.00 en 16.00 uur het congres OverGewicht en Bewegen. Met dit congres wil het instituut een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over overgewicht bij kinderen. Het evenement vindt plaats in het onlangs geopende gebouw van de ALO/Voeding aan de Dr. Meurerlaan 8 in Amsterdam.

Het congres zal worden geopend door mr. drs. C. Kervezee, Inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en & Wetenschappen).

Vervolgens zullen dr. T. Visscher, van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen Vrije Universiteit drs. M. Koornneef, projectleider Sport, Bewegen en Gezondheid bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en prof. dr. W. van Mechelen, hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde bij VU medisch centrum vanuit verschillende invalshoeken het onderwerp overgewicht en bewegen belichten.

Bezoekers van het congres kunnen deelnemen aan circa 15 workshops die worden aangeboden door onder andere leraren lichamelijke opvoeding, beleidsmakers op micro-, meso- en macroniveau en voedingskundigen. In de diverse workshops worden o.a. specifieke (les)methoden om overgewicht te voorkomen, onderzoeken, (be)handelwijzen en speciaal op de doelgroep afgestemde projecten gepresenteerd en besproken. Daarnaast kan men ook zelf ervaren hoe het is om als zwaargewicht in actie te komen.

Dit congres is het eerste project waarmee de ALO/Voeding deelneemt aan de maatschappelijke discussie over bewegen, sport en voeding. Ook door middel van diverse samenwerkingsprojecten wil de ALO/Voeding bijdragen aan een vitale maatschappij. Zo organiseren ALO/Voedingstudenten, in samenwerking met in het pand gevestigde Splash Health Campus, voorlichtingsprogramma's op het gebied van overgewicht en bewegen voor scholieren van het basisonderwijs in Amsterdam. Hiermee sluit de ALO/Voeding aan op een groeiende behoefte aan voorlichting bij jongeren op dit gebied.

Onder het instituut ALO/Voeding vallen de volgende drie opleidingen:
- Academie voor Lichamelijke Opvoeding,

- Sport, Management en Ondernemen

- Voeding.
Bij de opleidingen volgen (respectievelijk) 733, 278 en 331 studenten hoger beroepsonderwijs
(studiejaar 2004/2005).


Noot voor de redactie,