Gemeente Waalwijk Fittesten GALM/SCALA 4 van start

Vrijdag 21 oktober in sporthal De Slagen

Vrijdag 21 oktober 2005, van 09.00 uur -15.30 uur, staat sporthal De Slagen in Waalwijk in het teken van fitheidtesten voor mensen van 55 tot 65 jaar. Rond 11.00 uur zal wethouder Jan van Baardwijk het startschot voor het GALM/SCALA 4 project in Waalwijk geven. Al meer dan 1.200 mensen in deze leeftijdscategorie in de wijken Landgoed Driessen, Besoijen en Zanddonk zijn eind september persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen aan het sportproject GALM/SCALA. Inmiddels hebben zich uit deze wijken 196 personen opgegeven voor het eerste onderdeel van dit project: de fitheidtest. Het project is er op gericht om mensen in deze leeftijdscategorie die niet sportief actief zijn, te laten kennismaken met sport en ze te laten ontdekken dat (samen) sporten erg gezellig kan zijn. Op 21 oktober bent u van harte welkom.

Fitheidtest
De eerste deelnemers starten om 09.00 uur met de fitheidtest en de laatste deelnemers zijn rond de klok van 16.30 uur klaar. Na het aanmelden krijgen de deelnemers een vragenlijst over hun gezondheid en wordt hun bloeddruk gemeten. Aan de hand van deze gegevens wordt bepaald of de deelnemer aan de test kan meedoen, of dat medisch advies van een (aanwezige) arts noodzakelijk is. Bij de groep deelnemers zonder chronische aandoening wordt de Groninger Fittest voor Ouderen (GFO) afgenomen, terwijl voor de groep mensen mét een chronische aandoening of lichamelijke beperking de Groninger Sportvaardigheid Test (GST) is ontwikkeld. Alle testonderdelen worden genoteerd op een scoreformulier en ingevoerd in de computer. Aan de hand hiervan wordt een persoonlijk fitheidprofiel opgesteld en geeft een adviseur een sport/bewegingsadvies aan de deelnemer.

Sportprogramma
Na de test kan de deelnemer zich inschrijven voor sportprogramma dat 12 weken duurt. Dit programma begint in de week van 7 november. Eén uur per week geeft een vakkundig docent verschillende sport- en spelactiviteiten. Mensen met een chronische aandoening krijgen een aangepast programma, eventueel met aangepaste materialen. De lessen zijn altijd in een gymzaal in de buurt. Daarnaast zijn er regelmatig sportieve uitstapjes, waaronder een bezoek aan het zwembad en een fitnesscentrum. Na afloop van dit introductieprogramma kan de deelnemer zich opgeven voor een vervolgprogramma, waarin hij/zij gedurende ongeveer 30 weken wisselende activiteiten krijgt aangeboden. Als afsluiting van het project vindt een tweede fitheidtest plaats, zodat de deelnemer kan beoordelen of de fitheid is verbeterd. Op 21 oktober nemen 17 deelnemers uit GALM/SCALA 3 (St. Antoniusparochie, Bloemenoord en Meerdijk) een tweede test af.

Vierde project
In de gemeente Waalwijk is dit inmiddels het vierde project: GALM/SCALA 1 is gestart in 2002 en vond plaats in de wijken Laageinde, Baardwijk, De Hoef en het Centrum. GALM/SCALA 2 is in 2003 te Sprang-Capelle en Waspik gestart. In 2004 vond GALM/SCALA 3 plaats in de wijken St. Antoniusparochie, Bloemenoord en Meerdijk. Meer dan 200 mensen uit deze wijken nemen nog wekelijks deel aan de sportactiviteiten.

Welkom
Iedereen die belangstelling heeft voor dit sportproject is van harte welkom op vrijdag 21 oktober in sporthal De Slagen. Deelnemen aan de fitheidtest kan alleen nog wanneer er mensen uitvallen.

Publicatie datum 19-10-2005