Politie Groningen

Politie en wethouder delen prijzen uit aan fietsers Leek

Leek 20-10-2005 - Wethouder H.J. Fellinger van de gemeente Leek en verkeersspecialist P. Helmholt van Regiopolitie Groningen reiken vrijdag 21 oktober 2005 prijzen uit aan vijftien fietsers die hebben deelgenomen aan de Paal en Perk route-fietsersactie. Tijdens deze preventieve controle- en voorlichtingsactie op 16 september in Leek deelde de politie geen boetes uit maar kortingsbonnen voor de reparatie van eventuele mankementen aan de fiets. Fietsers van wie de fiets helemaal in orde was, konden de controlekaart insturen om kans te maken op een prijsje.

De fietsersactie werd georganiseerd in het kader van het verkeersveiligheidsproject Paal en Perk route. De projectgroep vraagt hiermee aandacht voor de fietsers in het verkeer, specifiek bij de nieuwe rotondes die er zijn aangelegd om de doorstroming en de verkeersveiligheid op de route te vergroten. Aan de ene kant zorgen rotondes ervoor dat het verkeer sneller kan doorstromen. Fietsers hebben echter geen vast moment meer waarop het overige verkeer stilstaat en dat zij kunnen oversteken. Het is belangrijk dat automobilisten rekening houden met fietsers die bij de rotondes willen oversteken. Fietsers moeten dan ook goed zichtbaar zijn. Tijdens de fietscontrole is daarom nadrukkelijk gelet op fietsverlichting en reflectie.

Paal en Perk-route
De fietsersactie maakt deel uit van het project N372 Veilig. Doel van dit project is de verkeersveiligheid te verbeteren op de provinciale weg N372. Dit gebeurt niet alleen door de weg anders in te richten, maar ook door extra politiecontroles en educatie. De route, die tijdens de start van het project in 2000 werd omgedoopt in Paal en Perk-route, stond voor die tijd te boek als één van de gevaarlijkste trajecten in de provincie Groningen. Sinds 2000 werken Gemeente Leek, Provincie Groningen, Openbaar Ministerie, Regiopolitie Groningen en Rijkswaterstaat directie Noord-Nederland in het project samen.

De fietseractie werd mede mogelijk gemaakt door Profile fietsspecialist Wagenaar in Leek.