Gemeente Breda

Opening kunstcluster Electron

Op vrijdag 21 oktober opent wethouder Adank van cultuur kunstcluster Electron aan de Speelhuislaan 171.

In het voormalige fabriekspand zijn 26 ateliers gehuisvest, evenals het grafisch atelier Raaf, een multifunctionele werk- en presentatieruimte voor vereniging Electron en de kunstenaarsontmoetingsplek KOP. Electron is de eerste mijlpaal in het kader van de creatieve industrie; een vorm van industrie die een nieuwe economische impuls aan de stad gaat geven.

Met de opening van Electron is een unieke presentatie- en werkplek voor het Bredase beeldende kunstveld ontstaan. Er is gezocht naar een mix van jonge makers en gevestigde organisaties. Zo biedt Electron een uitzonderlijke kans om jonge, net afgestudeerde kunstenaars ook na hun studie aan de stad te binden. KOP, een kunstenaarsinitiatief van recent afgestudeerden van Academie Sint Joost, is hiervan een sprekend voorbeeld. Ook biedt Electron, steeds voor de periode van een jaar, een gastatelier voor de winnaar van de Sint Joostpenning. In vereniging Electron zijn professionele kunstenaarsorganisaties vertegenwoordigd als Noisivision, stichting Teek, Tranzforma, VAK, Gebouw F, Ideefixe, BOA, Lokaal 01 en Verbeeten Kunst. Raaf is een vereniging van kunstenaars die in Electron een grafische werkplaats gaat realiseren. Productie, presentatie, vernieuwing, experiment en cultureel ondernemerschap worden in Electron op een vanzelfsprekende wijze samengebracht.

Het pand aan de Speelhuislaan werd in 2003 door de gemeente Breda aangekocht met het oog op de toekomstige herontwikkeling van de Spoorzone (Via Breda). De culturele visie voor Via Breda is gebaseerd op drie segmenten die gezamenlijk zorgen voor een bloeiend cultureel economisch klimaat: de cultuurmakers, de cultuurverspreiders en de cultuurconsumenten. In feite, los van de kwaliteitsvraag, de balans tussen vraag en aanbod. Om deze balans in Breda in evenwicht te brengen is het van belang te investeren in de culturele productiviteit ofwel aanbod. Om dit mogelijk te maken, biedt de gemeente jonge culturele ondernemers de mogelijkheid om leegstaande industriële gebouwen in Via Breda, al dan niet tijdelijk, een culturele invulling te geven. Electron is hiervan, als broedplaats voor jonge culturele ondernemers, het eerste praktijkvoorbeeld.

Breda, 20 oktober 2005