Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

05-35/ 21 oktober 2005

NMa-boetes installatiebedrijven 40 miljoen euro

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet 155 installatiebedrijven voor in totaal EUR 40 miljoen. De bedrijven hebben deelgenomen aan de versnelde sanctieprocedure. De installatiebedrijven krijgen de boetes opgelegd omdat zij in de periode 1998 tot en met 2001 hebben deelgenomen aan een kartelstructuur.

De NMa rondde in april van dit jaar haar onderzoeksrapport af naar overtredingen van het kartelverbod in de installatiesector (aanleg en onderhoud van onder meer werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sprinkler-installatiewerken). De betrokken installatiebedrijven en onderdelen van deze bedrijven voerden in wisselende samenstelling overleg voorafgaand aan de inschrijving op aanbestedingen. Dit systeem was erop gericht de opdrachten onderling te verdelen en het biedgedrag af te stemmen.

De NMa heeft ook in de installatiesector gekozen voor een versnelde sanctieprocedure om zoveel mogelijk te voorkomen dat de NMa en de sector verwikkeld raken in jarenlang slepende procedures. Daarnaast streeft de toezichthouder ernaar om via de snelle sanctieprocedure bij te dragen aan een cultuuromslag in de sector. Zo kunnen alle betrokken installatiebedrijven snel schoon schip maken. De versnelde procedure hield in dat de bedrijven niet individueel werden gehoord, maar hun zienswijze op het rapport collectief naar voren hebben gebracht via hun vertegenwoordiger, de heer J.C. Blankert. Voor de 155 installatiebedrijven die deelnemen aan de versnelde sanctieprocedure heeft de NMa de boetes vanwege deze medewerking verminderd met 15%. Een twintigtal installatiebedrijven koos voor de reguliere sanctieprocedure en heeft geen recht op deze boetevermindering.

De nu opgelegde boetes variëren van EUR 2.360 tot EUR 5,6 miljoen per onderneming. Eén onderneming meldde zich in een vroeg stadium van het onderzoek als eerste vrijwillig bij de NMa en komt in aanmerking voor clementie in de vorm van 70% boetevermindering. Dertig andere installatiebedrijven die clementie hebben aangevraagd, komen in aanmerking voor boetevermindering tussen de 24 en 40%. Van de 155 installatiebedrijven hebben vijftig bedrijven 15% vermindering van de uiteindelijke boete gekregen omdat zij relatief klein zijn (concernomzet in 2001 van minder dan EUR 10 miljoen).

De bedrijven moeten de opgelegde boetes binnen dertien weken betalen. Inmiddels is reeds voor ruim EUR 30 miljoen van de boetes betaald, dan wel gegarandeerd. De boetes die de NMa int gaan naar de schatkist.

De NMa geeft in 2005 prioriteit aan de bouwsector, zoals aangekondigd in de NMa-agenda 2005. Naast de bouwbedrijven in de GWW-sector, de installatiesector en de B&U-sector neemt zij ook andere deelsectoren in de bouw onder de loep. Zo maakt zij binnenkort de uitkomsten bekend van de onderzoeken naar bouwbedrijven die zich bezighouden met het leggen van kabels en leidingen en het vervaardigen van verschillende betonproducten. Aan de bedrijven in de GWW- en installatiesector zijn inmiddels sancties opgelegd. Recentelijk maakte de NMa rapport op tegen zo n 700 bouwbedrijven in de B&U-sector wegens overtreding van het kartelverbod.

Een overzicht van de beboete installatiebedrijven is te vinden op de website van de NMa (www.nmanet.nl).

Met vriendelijke groet,

NMa Webredactie


---
Postadres: Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Postbus 16326, 2500 BH Den Haag

Bezoekadres: Wijnhaven 24
2511 GA Den Haag

Telefoonnummer: (070) 330 33 30
Faxnummer: (070) 330 33 70
E-mail: info@nmanet.nl