Openbaar Ministerie

Persberichten
20 oktober 2005

Onderzoek bij afvalinzamelaar

Onder leiding van het Functioneel Parket hebben het regionale milieuteam van de politieregio Noord- en Oost Gelderland, de Inlichtingen en Opsporingsdienst van het Ministerie van VROM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne en het Nederlands Forensisch Instituut een milieutechnisch onderzoek ingesteld bij een inrichting in Didam, gemeente Montferland.

Het onderzoek richtte zich met name op het bedrijfsterrein en de diverse opgeslagen afvalstoffen. Ook werd er een algehele inventarisatie opgemaakt van de op het terrein staande gebouwen.

Volgens de geldende wetgeving moet er onder bepaalde opgeslagen afvalstoffen een vloeistofdichte c.q. vloeistofkerende vloer zijn aangebracht. Omdat er geen voorzieningen ter bescherming van de bodem waren aangebracht, werden op deze plaatsen bodemmonsters genomen, teneinde de verontreiniging van de bodem vast te stellen.

Geconstateerd werd, dat de inrichting diverse afvalstoffen had opgeslagen in strijd met de geldende voorschriften van de toenmalige milieuvergunning. Hoogtes van deze opslagen waren meer dan 8 meter, terwijl dit maar 2,5 meter mocht zijn. Die milieuvergunning was echter verlopen, waardoor de controle met name gericht was op de bodembeschermende maatregelen.

Daarnaast bleek het bedrijf een achter het bedrijf gelegen stuk grond met daarop een woning in gebruik genomen te hebben. Op de toegangsweg naar dit gedeelte stonden diverse oude voertuigen en lag er afval, wat in strijd is met het vigerende bestemmingsplan.

Binnen de inrichting werden diverse overtredingen van de milieuwetgeving geconstateerd. De verantwoordelijken in dit onderzoek moeten nog verhoord worden.