Dienstenbond CNV

Overleg met de directie Mens en Werk Bedrijfszorg 21-10-2005

Op 19 oktober jl. hebben wij overleg gehad met de directie van de werkmaatschappij Mens en Werk Bedrijfszorg. In dit overleg heeft uw werkgever een voorstel gedaan met betrekking tot de nieuwe CAO voor Mens en Werk Bedrijfszorg. Uw werkgever heeft aangegeven het CAO-resultaat van de CAO Verzekeringsbedrijf één op één te willen overnemen, met uitzondering van de afspraken over de buitendienst en internationale collegialiteit.

Het afgelopen jaar heeft de CNV Dienstenbond reeds overleg gehad met kaderleden over de CAO van Mens en Werk Bedrijfszorg. Uw werkgever heeft altijd aangegeven eerst de CAO voor het Verzekeringsbedrijf te willen afwachten. Nu op die overlegtafel een resultaat is bereikt, heeft uw werkgever op 19 oktober jl. aangegeven het onderhandelingsresultaat van de CAO voor het Verzekeringsbedrijf te willen overnemen als inzet van de werkgever voor de CAO van Mens en Werk Bedrijfszorg.

In grote lijnen zijn in het onderhandelingsresultaat van de CAO voor het Verzekeringsbedrijf over de volgende onderwerpen afspraken gemaakt:

* Een looptijd tot 31 mei 2007.

* Per 1 november 2005 een structurele loonsverhoging van 1,25%, per
1 juni 2006 een structurele loonsverhoging van 0,75%, per 1 december 2006 van 1% en een eenmalige uitkering van 1,5% per 1 november 2005.

* Er is een groot aantal afspraken en overgangsmaatregelen gemaakt in het kader van pensioenen en de problematiek als gevolg van de invoering van de gewijzigde pensioenwetgeving per 1 januari 2006.
* Ten aanzien van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn afspraken gemaakt op het gebied van preventie, ziekteverzuim en ziektebegeleiding en reïntegratie, daarnaast is afgesproken dat bij ziekte in het eerste jaar 100% loon wordt doorbetaald en in het tweede ziektejaar 70%, met dien verstande dat indien een medewerker zijn werkzaamheden, niet zijnde arbeidstherapeutische werkzaamheden, voor ten minste 50% van de bedongen arbeidsduur gaat verrichten of hervatten, een aanvulling zal krijgen tot 100% van het brutosalaris. Tevens geldt bij een werkhervatting van minder dan 50% (niet zijnde arbeidstherapeutische werkzaamheden) een aanvulling tot 85% van het brutosalaris. Indien vanwege duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid reïntegratie niet meer mogelijk is, zal een volledige aanvulling plaatsvinden. De pensioenopbouw tijdens de arbeidsongeschiktheid (IVA/WGA) vindt plaats op basis van het werkelijke inkomen.
* De nieuwe zorgverzekeringswet. Met ingang van 1 januari 2006 betaalt werkgever het wettelijk vastgestelde inkomensafhankelijke deel van de werknemersbijdrage. Uitgangspunt is dat de invoering van de nieuwe zorgverzekering per werkgever kostenneutraal zal plaatsvinden. Werkgever geeft een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering van 10 euro per maand, het staat de werkgever vrij om deze toekenning uitsluitend te verstrekken indien wordt deelgenomen aan een door de onderneming gehanteerde collectieve verzekering.

* Er zijn afspraken gemaakt over het inzetbaarheidsbeleid en flexibele werktijden.

Wij hebben als voorschot al een aantal aanvullende punten van overleg toegevoegd, die wij het afgelopen jaar reeds van leden hebben meegekregen voor het CAO-overleg. Zoals nu aansluiting wordt gezocht met de CAO Verzekeringsbedrijf, zo zouden wij graag weer een grotere aansluiting willen zien voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden binnen Mens en Werk Bedrijfszorg bij het Interpolisconcern, we denken hier bijvoorbeeld aan de winstdelingsuitkering. Bovendien vinden wij dat uw werkgever een ruime invulling zou moeten geven aan het inzetheidsbeleid, hieronder valt ook het mobiliteitsbeleid. Daarnaast zijn wij van mening dat tweejaarlijks, de naleving van de CAO, onderwerp van gesprek zou moeten zijn tussen werkgever en OR. Ook het onderwerp Plezier in het werk hebben wij op de agenda gezet, omdat dit juist bij de werkmaatschappij Mens en Werk Bedrijfszorg een belangrijk punt is. Als laatste hebben wij aangegeven dat internationale collegialiteit wat ons betreft op de agenda blijft staan. Uw werkgever heeft in een korte reactie in ieder geval aangeven niet negatief te staan tegen de onderwerpen: mobiliteitsbeleid, Plezier in het werk en internationale collegialiteit.

Wij hebben een vervolgafspraak gepland op maandag 24 oktober as. Wij vernemen graag uw ideeën ten aanzien van het voorstel van uw werkgever en eventuele aanvullende voorstellen of onderwerpen. U kunt deze mailen naar c.scheuneman@cnvdibo.nl.

Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info, kunt u terecht bij uw bestuurder Carmen Scheuneman via telefoon: 040- 211 66 74 of via e-mail: c.scheuneman@cnvdibo.nl