Gemeente Bennebroek


Persbericht

Persbericht

Laatst gewijzigd 10/21/2005 09:38 Auteur

Tussenrapportage: nog geen uitspraak over regiemodel

Burgemeester Van der Stroom vertrekt op 1 november

Het is nog niet duidelijk of Bennebroek een regiegemeente wordt. Dat is de voorlopige uitkomst van de bespreking van het B&W-onderzoek naar de haalbaarheid van het regiemodel. Voordat het college in december met haar eindrapportage komt, wil de gemeenteraad namelijk verdergaand onderzocht hebben in welke mate een substantiële samenwerking met Bloemendaal en Heemstede gezamenlijk bespreekbaar is en zo ja of dit voor de komende tijd voldoende oplossingen kan bieden voor de zelfstandigheid van Bennebroek.

Omdat het verzoek tot zon nader onderzoek in eerste instantie door de drie colleges besproken zal worden, heeft waarnemend burgemeester Van der Stroom (die tevens burgemeester is van Heemstede) uit het oogpunt van bestuurlijke integriteit besloten op 1 november te vertrekken uit Bennebroek. De Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, de heer H. Borghouts, beraadt zich op haar opvolging.

In juli had de gemeenteraad het college gevraagd te onderzoeken of Bennebroek als regiegemeente haar zelfstandigheid zou kunnen behouden. De tussenrapportage laat nu zien dat de drie onderzoeksvarianten nagenoeg onhaalbaar óf onwenselijk zijn. De eerste variant ging uit van de uitbesteding van alle uitvoerende taken aan één grote buurgemeente. De aangeschreven gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer gaven om uiteenlopende redenen aan niet geïnteresseerd te zijn. De tweede variant behelsde een uitbesteding van taken aan enkele minder grote buurgemeenten. Velsen en Hillegom haakten direct af. Alleen Heemstede toonde zich bereid, terwijl Bloemendaal aangaf te opteren voor een fusie. De derde variant, het uitbesteden van taken aan andere externe partijen, blijkt de identiteit, flexibiliteit en doelmatigheid van de gemeente teveel in het geding te brengen en is daarom onwenselijk. Bovendien moet rekening worden gehouden met aanmerkelijk hogere kosten.

Aanleiding voor het onderzoek was het breed gedragen besef dat Bennebroek steeds meer moeite heeft een bestuurskrachtige gemeente te zijn. Onder andere door de toegenomen regelgeving vanuit Den Haag is de ambtelijke capaciteit in de laatste jaren meer en meer onder druk komen te staan.

Het gemeentebestuur informeert de inwoners van Bennebroek over deze tussenrapportage op dinsdag 1 november a.s. (aanvang 20.00 uur) tijdens een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis.

Klik hier om de Tussenrapportage Onderzoek Regiemodel te downloaden.

© 2004 Gemeente Bennebroek - All Rights Reserved - Privacy Policy