Eneco

ENECO

Terug

Archief
2001-2003

Minister Brinkhorst onthult Nederlandse toverketel in Japan

Rotterdam, 20 oktober 2005 Minister Brinkhorst heeft gisteren op de Nederlandse ambassade in Tokyo (Japan) het eerste prototype van de micro-warmtekracht (WKK) installatie met technologie van ENATEC micro-cogen B.V. onthuld. De installatie is gebouwd door het Japanse RINNAI. Hij deed dit in het kader van de internationale samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling, productie en distributie van micro-WKK tussen het Nederlandse ENATEC (deelname van ENECO Energie), het Japanse RINNAI een van s werelds grootste cv-ketelbouwers en het Amerikaanse INFINIA. Met deze bundeling van krachten verwachten de drie ondernemingen binnen enkele jaren wereldwijd de eerste micro-WKK op grote schaal op de consumentenmarkt te kunnen brengen. Deze zogenoemde toverketel van ENATEC produceert naast warmte ook stroom en heeft een aanzienlijke hogere energie-efficiency (minder energieverbruik) en een beter milieurendement (minder CO2-emissies) dan de huidige generatie HR-ketels.

De gesloten samenwerkingsovereenkomst zal naar verwachting de basis vormen van wereldwijde marketing en verkoop van micro-WKK-installaties. Dit type installatie kan in huis zowel warmte als elektriciteit leveren. Vergeleken met de huidige (hoogrendement) cv-ketel levert dit een aanzienlijke besparing op het energieverbruik en daardoor milieuvoordelen. ENECO Energie is eigenaar van 90% van de aandelen van ENATEC micro-cogen B.V. De rest van de aandelen heeft het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied.

In een gezamenlijke verklaring noemen de Japanse multinational RINNAI Corporation, het Amerikaanse concern INFINIA Corporation (voorheen Stirling Technology Company) en het Nederlandse ENATEC micro-cogen B.V. de serieproductie van huishoudelijke micro-WKK als uiteindelijke doel van de overeenkomst. Voor de elektriciteitsproductie in deze micro-WKK-installaties wordt gebruik gemaakt van Stirling-motoren die door de drie partijen gezamenlijk worden ontwikkeld op basis van de exclusieve technologie van INFINIA en ENATEC. Het Japanse RINNAI neemt de serieproductie van de motoren voor zijn rekening.

De distributie van de warmtekrachtinstallaties zal in Azië door RINNAI verzorgd worden, in Europa zal de distributie van de micro-WKK-installaties door een aantal Europese bouwers van cv-ketels plaatsvinden door samenwerkingsverbanden met ENATEC, terwijl INFINIA zorg draagt voor de overige warmtekrachtmarkten en -toepassingen.