Gemeente Deventer

Week 42, 21 oktober 2005

Extra pas bij verhuizing
Aanpassingen gebruik milieupas en milieustraat

De milieustraat aan de Westfalenstraat is sinds 1 juni 2004 geopend. Op die datum is ook de milieupas ingevoerd. Afgelopen zomer is de milieupas geëvalueerd. Naar aanleiding van deze evaluatie heeft het college van burgemeester en wethouders van Deventer op 18 oktober besloten een aantal wijzigingen in te voeren per 1 december 2005.

Uitgangspunten voor het invoeren van de milieupas waren het stimuleren van het brengen van grof vuil en het ontmoedigen van het halen daarvan. Met de milieupas kan elk huishouden in Deventer gratis jaarlijks duizend kilo grof vuil wegbrengen. Uit een bewonersenquête blijkt dat 60 procent van de inwoners tevreden is over de milieupas. Slechts 15 procent is ontevreden. De resterende 35 procent is niet tevreden en niet ontevreden. In de evaluatie van Circulus zijn enkele kanttekeningen geplaatst bij de gebruiksregels van de milieupas. Het college komt nu tegemoet aan enkele knelpunten door de huidige regels voor het gebruik van de milieupas aan te passen.

Nieuwe extra pas bij verhuizing
Bij het verhuizen naar een bestaande woning kan het voorkomen dat het saldo te storten grof vuil geheel of gedeeltelijk verbruikt is door de vorige bewoner. Dit leidt regelmatig tot problemen. Vooral als meer dan naar rato is verbruikt. Het voorstel is om bij een verhuizing naar een bestaande woning op verzoek éénmalig een verhuispas met een saldo van driehonderd kilo te verlenen voor het eenmalig storten van grof vuil. Dit zou moeten gelden voor die bewoners waarvan het saldo meer dan na rato is verbruikt door een vorige bewoner. Om een verhuispas te krijgen moet de nieuwe bewoner zich melden en legitimeren bij de weegbrug van de milieustraat. Na het overhandigen van een kopie van het koop- of huurcontract of een uittreksel uit het bevolkingsregister, ontvangt de bewoner een verhuispas.

Openingstijden milieustraat op zaterdag een uur vervroegd De huidige openingstijden van het afvalbrengpunt op zaterdag is 10 tot 15 uur. Het blijkt dat al vóór 10 uur veel bezoekers voor de poort staan. In de middag, vooral na 14 uur, is het aantal bezoekers laag. Het college heeft daarom besloten de openingstijd op zaterdag een uur te verschuiven naar 9 tot 14 uur.

Onderzoek naar gratis afvalstromen
Momenteel wordt het grof vuil dat inwoners storten afgeschreven van hun saldo van duizend kilo per jaar per huishouden. Dit met uitzondering van enkele kleine afvalstromen (asbest, chemisch afval en autobanden) waarvoor de milieupas niet hoeft te worden gebruikt. Dit stimuleert niet voldoende het gemeentelijke beleid om afvalstromen zoveel mogelijk gescheiden aan te laten bieden. Het college heeft besloten om nog dit jaar te onderzoeken of het afvalbrengpunt zo kan worden ingericht dat een apart gedeelte ontstaat voor het brengen van gratis afvalstromen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om papier, glas, textiel en oud ijzer. Dit afval wordt dan niet van het saldo van de milieupas afgeschreven.

Informatie
Voor informatie over de afvalinzameling en het gebruik van ondergrondse containers kunnen bewoners terecht bij Circulus, telefoon 0900 â 95 52.

Publicatiedatum: 21-10-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 21 oktober 2005