Itteren

Gesponsord door: Bours Holding B.V.

NIEUWS Eindelijk gerechtigheid
21-oct-2005, Han Hamakers/De Limburger

Kadeheffing voor alle Limburgers
Peet Adams
Roermond/Weert - Alle inwoners van Limburg gaan betalen voor het beheer van de Maaskades. De huidige kadeheffing, die ongeveer twintigduizend gezinnen langs de Limburgse Maas nu elk jaar zo'n 50 tot 150 euro kost, verdwijnt.

Dat hebben voorzitter J.Schrijen van het waterschap Roer en Overmaas in Sittard en zijn collega H.van Alderwegen van het waterschap Peel en Maasvallei gisteren bevestigd.

Over twee of drie jaar wordt de kadeheffing omgeslagen over alle inwoners van Limburg. Alle waterschappen in Nederland voeren dan als onderdeel van de nieuwe Waterschapswet een nieuw soort heffing in, waarbij ook in deze provincie één tarief wordt gehanteerd voor het waterbeheer en het kade-onderhoud.

In Limburg is de afgelopen jaren veel discussie geweest over de invoering van de aparte kadeheffing na het hoogwater van 1993 en 1995. De mensen die in het potentiële overstromingsgebied van de Maas wonen, vonden het onrechtvaardig dat zij alleen moesten opdraaien voor de kosten. Limburg is de enige provincie waar de kadeheffing opgebracht moet worden door een deel van de bevolkingsgroep. In andere delen van het land wordt die belasting door alle inwoners opgebracht.

De kosten voor het kadebeheer in Limburg bedragen nu een kleine twee miljoen euro per jaar. De inwoners die niet in het mogelijke overstromingsgebied van de Maas wonen, moeten rekening houden met een kostenstijging van de nieuwe waterschapsbelasting van rond de 5 procent.

Het regende dan ook protesten, maar die werden door de rechter niet gehonoreerd. De rechter oordeelde dat de bevolking langs de Maas ook alleen baat heeft bij de kades. Limburg is de enige provincie waar de kadeheffing opgebracht moet worden door de bevolkingsgroep die daar direct belang bij heeft.

In andere delen van het land wordt die belasting door alle inwoners opgebracht.

De kosten voor het kadebeheer in Limburg bedragen nu een kleine twee miljoen euro per jaar.

De nieuwe waterschapsheffing die waarschijnlijk in 2008 wordt ingevoerd, betekent voor de bevolking van de Maasdorpen een behoorlijke lastenverlaging.

De inwoners van de rest van Limburg moeten met de nieuwe bijdrage aan de Maasbeveiliging rekening houden met een kostenstijging van de nieuwe waterschapsbelasting, die schommelt rond de vijf procent.

Voorzitter J. Schrijen benadrukt dat met de nieuwe heffing de roep om solidariteit bij de kosten van rivierbeveiliging, die vaak inzet was van de discussies in de afgelopen jaren, nu ingevuld kan worden.

Zijn collega Van Alderwegen van het Waterschap Peel en Maasvallei zegt het 'rechtvaardig' te vinden dat straks alle inwoners van Limburg een klein bedrag bijdragen aan de veiligheid van de Maas. vrijdag 21 oktober 2005