Gemeente Waterland


Na een periode van bijna 2 jaar moeizaam onderhandelen is het Akkoord Collectieve Regeling Bouwnijverheid getekend tussen de overheidsopdrachtgevers en Bouwend Nederland.

Voor de gemeente Waterland, principieel deelnemer aan de Stichting Regres Bouwfraude, betekent de schikking concreet dat de gemeente voor het project Reconstructie Binnenring Monnickendam op een aanneemsom van circa 4.720.000 euro een bedrag kan tegemoet zien van 497.244 euro. Dit hangt echter nog af van de instemming van alle andere deelnemende gemeenten met het akkoord.

Het college van burgemeester en Waterland heeft besloten met de schikking in te stemmen en is in afwachting van de besluiten van de overige deelnemers. Wordt het akkoord niet unaniem bevestigd, dan vindt in het najaar een ledenbijeenkomst van de stichting plaats om de dan ontstane situatie in ogenschouw te nemen.

Stichting Regres Bouwfraude
De Stichting Regres Bouwfraude heeft schade verhaald op enkele tientallen bouwbedrijven. De bij de stichting aangesloten gemeenten hebben in het verleden waarschijnlijk teveel betaald voor bouwprojecten door verboden vooroverleg tussen aannemers. Waterland heeft zich samen met ongeveer 75 andere gemeentes aangesloten bij de Stichting omdat de gemeente, wanneer het teveel betaald zou hebben, dit geld wil terugvorderen. Door de bouwfraude werd concurrentie uitgeschakeld, zodat de rekeningen die gemeenten hebben betaald aan bouwbedrijven daardoor structureel te hoog waren.

De stichting is opgericht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 16 juni 2003, naar aanleiding van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid. Belangrijkste doel is het verhalen van de schade die gemeenten hebben geleden door het verboden vooroverleg tussen aannemers, desnoods met een civiele procedure. Sinds bekendmaking van de bouwfraude hebben verschillende overheden 1000 procedures aangespannen tegen bouwbedrijven. Met het ondertekenen van het akkoord komt er een einde aan de procedures.