Stadsdeel Amsterdam Centrum

Nieuw stadsdeelkantoor voor het stadsdeel

Als alles volgens planning verloopt betrekt het stadsdeel Amsterdam-Centrum in 2008 een nieuw stadsdeelkantoor op het Oosterdokseiland. Hiertoe heeft het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel een onderhandelingsresultaat met projectontwikkelaar Bouwfonds-MAB geboekt voor een stadsdeelkantoor op kavel 2 van het Oosterdokseiland.

Oosterdokseiland

Naast het Centraal Station wordt bij het TPG-gebouw een nieuwe locatie ontwikkeld, het Oosterdokseiland. In totaliteit wordt er 200.000 m2 aan bebouwing opgeleverd, waaronder de nieuwe hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek en het conservatorium. De hoofdbebouwing vormt een hotel, woningen en kantoren. Op de begane grond komen winkels, horecagelegenheden en vrijetijdsfuncties (bijvoorbeeld fitness). Ondergronds is plaats voor een supermarkt, een parkeergarage voor
1.500 parkeerplaatsen en een grote stalling voor 2.500 fietsen.

Kavel 2

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft in de afgelopen weken zeer intensief onderhandeld met projectontwikkelaar Bouwfonds-MAB voor een kantoorgebouw op kavel 2 van het Oosterdokseiland. Het stadsdeel neemt het grootste stuk van kavel 2 af, namelijk 14.000 m2 kantoor.

Op de begane grond komt een supermarkt en diverse tokos/restaurants. Ook worden op kavel 2 zowel sociale huurwoningen als vrije sector woningen gebouwd. Naast kavel 2 aan de stationszijde komt een groot hotel (kavel 1). Op het plein tussen het hotel en het (nieuwe) stadsdeelkantoor komt een stopplaats voor taxis en bestemmingsverkeer. Aan de andere zijde van het (nieuwe) stadsdeelkantoor op kavel 3 is ruimte voor kantoren, woningen en op de begane grond winkels en horeca. Onder kavel 3 bevindt zich een fietsenstalling. Onder het gehele gebied komt er een grote parkeergarage.

Stadhuis of externe locatie?

De medewerkers van het stadsdeel zijn nu gehuisvest op verschillende locaties in de binnenstad, waaronder het stadhuis. Om versnippering en ineffiency tegen te gaan wil het Dagelijks Bestuur de medewerkers onderbrengen in één locatie. Daarnaast heeft ook de stadsdeelraad aangegeven een eigen smoel te willen hebben.

In de afgelopen jaren heeft het Dagelijks Bestuur samen met het Ontwikkelings- en Grondbedrijf van de gemeente Amsterdam (OGA), gekeken naar de mogelijkheden waar het stadsdeelkantoor gehuisvest kan worden. Daarbij is ook binnen het stadhuis grondig gekeken naar verbouwingen en aanpassingen. De aangedragen opties waren om verschillende redenen echter niet te realiseren.

Ook zijn er verschillende andere locaties in de binnenstad bekeken waar het stadsdeelkantoor eventueel gehuisvest zou kunnen worden, maar om uiteenlopende redenen zijn ook deze panden afgevallen.

De gezamenlijke conclusie van het OGA en het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel is dan ook dat nieuwbouw op het Oosterdokseiland de beste keuze is.

Reactie stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel

Stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel: Het was een bijzonder moeilijke keuze. We zijn natuurlijk sowieso gebonden aan het Centrum, waardoor de spoeling al dun wordt en daarnaast moet er een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn. Het stadsdeelhuis komt nu op een toekomstige- toplocatie die ook goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Daarnaast draagt de vestiging van het stadsdeelhuis bij aan het versterken van de centrumfunctie van dit gebied.

Vervolgprocedure

De nieuwe huisvesting van het stadsdeel wordt op donderdag 17 november in de stadsdeelraad besproken. Zodra de stadsdeelraad akkoord is met het plan, zal de projectontwikkelaar Bouwfonds-MAB in de komende maanden aan verschillende criteria, zoals bouwvergunning moeten voldoen die zijn vastgelegd in een intentieverklaring. Daarna kan het definitieve koopcontract in het voorjaar van 2006 door beide partijen worden ondertekend en kan de bouw definitief worden gestart. De bedoeling is dat het nieuwe stadsdeelkantoor in oktober 2008 wordt opgeleverd.