FNV

Waarschuwing komt uit: WAO'ers vallen terug in bijstand

Het ministerie moet nu toch toegeven dat duizenden WAO'ers na de herkeuring in het (ook al) gescheurde vangnet van de bijstand belanden. FNV Bondgenoten heeft hoervoor steeds gewaarschuwd en stelt nu dat minister De Geus de Tweede Kamer eerder fout heeft geïnformeerd.
"Dit is echt in tegenstelling tot wat De Geus tot nu altijd heeft beweerd", reageert vakbondsbestuurder Erica Hemmes. "Reïntegratie en andere inkomensverzekeringen zouden de pijn wegnemen. Maar in de praktijk is daar geen sprake van."

Woensdag maakte het ministerie van Sociale Zaken bekend dat dit jaar zevenduizend extra bijstandsuitkeringen worden verstrekt, vooral als gevolg van de herkeuring van WAO'ers. Ook de WW zorgt minder snel voor opvang. Sinds 1 januari weegt het aantal werkjaren zwaarder dan de leeftijd bij het toekennen van en werkloosheidsuitkering.

Van 21 tot en met 24 november houdt FNV Bondgenoten een telefonische meldweek over de herkeuringen. De verhalen komen in een rapport dat in december aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

De herkeuringsoperatie begon op 1 oktober 2004. Sindsdien zijn ongeveer driehonderdduizend mensen met een WAO-uitkering die op 1 juli 2004 nog geen vijftig jaar waren, opnieuw beoordeeld.

Voorspeld was dat een kwart van deze mensen een lagere uitkering zou krijgen. Maar na ruim een jaar blijkt dat bijna de helft te zijn. En die achteruitgang is ook nog eens dubbel zo groot als was verwacht. Veel vaker dan aangenomen raakten mensen hun hele uitkering kwijt.

In september luidde FNV Bondgenoten de noodklok toen de cijfers van uitkeringsinstantie UWV bekend werden. Slechts 5 procent van de mensen die hun uitkering kwijt zijn geraakt, heeft werk gevonden hoewel in reïntegratieprojecten liefst een half miljard euro omgaat.

Toch gaat het de FNV in de meldweek niet alleen om het bundelen van negatieve ervaringen. Ook positieve verhalen over herkeuring en reïntegratie zijn welkom, benadrukt de valkcentrale.

Tijdens de meldweek helpen vrijwilligers van de FNV aan de telefoon bij het invullen van een enquête. Deze zal dan ook via internet (en nog tot en met 27 november) bereiken zijn.

De FNV is nog op zoek naar deskundige kaderleden die ervaring hebben met het adviseren van WAO'ers. Veel bellers zullen ook veel vragen hebben over hun persoonlijke situatie.

De vrijwilligers zullen tijdens de meldweek de telefoon opnemen. Zij kunnen zich hier aanmelden.