Gemeente Deventer

Week 42, 21 oktober 2005

Nieuwe regels voor planschade

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft nieuwe regels vastgesteld voor planschadevergoeding. Bij schade door herziening van een bestemmingsplan of andere procedures op het gebied van ruimtelijke ordening kunnen mensen om een schadevergoeding verzoeken. De nieuwe regeling betekent dat indieners van een planschadeverzoek voortaan een bedrag van driehonderd euro betalen. De veranderingen vloeien voort uit een landelijke wetswijziging van 1 september 2005 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Het bedrag van driehonderd euro is bedoeld om te voorkomen dat mensen te gemakkelijk planschade claimen. Deventer volgt hiermee de landelijke lijn. Overigens krijgen indieners dit geld terug als hun planschadeverzoek wordt gehonoreerd. Verder beslist voortaan het college van burgemeester en wethouders of er planschade wordt uitgekeerd en niet meer de gemeenteraad. Nieuw is ook dat het verzoek moet worden ingediend met een standaard aanvraagformulier.

Risicoanalyse
Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van de nieuwe regels ook de mogelijkheid een planschadeovereenkomst te sluiten met mensen die een bouwplan willen realiseren dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente heeft hiervoor richtlijnen vastgesteld. De richtlijnen houden in dat als er een reële kans op planschade is, de initiatiefnemer vooraf een planschaderisicoanalyse moet laten uitvoeren. Als uit deze risicoanalyse blijkt dat het bouwplan planschade tot gevolg heeft, moet de initiatiefnemer een overeenkomst tekenen dat de planschadekosten voor zijn rekening zijn.

Planschadeverzoeken
Het afgelopen halfjaar zijn er ruim dertig verzoeken om planschade ingediend. Hiervan zijn er zes afgehandeld. Van deze zes zijn er drie toegewezen en drie afgewezen. De jaren daarvoor kwamen gemiddeld zes tot acht verzoeken per jaar binnen. Ongeveer driekwart werd afgewezen.

Publicatiedatum: 21-10-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 21 oktober 2005