Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Hanneke Douw-Faut wint Theo Zwetsloot Award 2005
---

Uit handen van CG-Raad voorzitter Annelies Verstand-Bogaert ontving Hanneke Douw-Faut op 19 oktober de Theo Zwetsloot Award 2005. De Award wordt vergezeld door een bedrag van
10.000, te besteden op het gebied van de bekroonde activiteiten.

De Theo Zwetsloot Award is een tweejaarlijkse prijs op initiatief van de Theo Zwetsloot Stichting, ter nagedachtenis van de markante voorvechter van het zelfstandig en geïntegreerd functioneren van mensen met een handicap. Op 19 oktober was het zes jaar geleden dat Theo Zwetsloot op 43-jarige leeftijd overleed. Deze keer werd de prijs voor het eerst onder auspiciën van de Chronisch zieken en Gahandicapten Raad Nederland uitgeschreven en toegekend.

Hanneke Douw zet zich op velerlei gebieden in voor mensen met een chronische ziekte of handicap, onder andere als voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de MS Vereniging Nederland. Zij werd uitgroepen tot winnaar, omdat zij op unieke wijze voldoet aan alle eisen die de jury stelt. Die eisen zijn: bevordering van zelfstandigheid, integratie en verbetering van de maatschappelijke positie van mensen met een handicap. Haar activiteiten op deze gebieden zijn vernieuwend, creatief en gericht op mensen met en zonder handicaps. De acties van Douw beogen niet alleen politieke maatregelen; zij richt zich bijvoorbeeld ook op de vrijetijdssfeer. Op deze manier draagt zij bij aan goede beeldvorming waarbij mensen met een handicap en gewone burgers kansen krijgen in de maatschappij.

Het juryrapport vermeldt: Hanneke Douw-Faut behaalde met haar ludieke acties, het maken van o.a. een Wild Wheelsgids voor uitgaande gehandicapten in Amsterdam en haar actie bij het Lagerhuis, niet alleen de lokale, maar ook de landelijke pers. Zij geeft blijk van een hoge mate van creativiteit en betrokkenheid gericht op zelfstandigheid en weerbaarheid van gehandicapten door middel van acties die haar eigen aandoening en leeftijd overschrijden. Haar acties zijn onconventioneel, maar wel met een vleug van chique.

Een eerste reactie van Hanneke Douw luidde dat zij het bedrag van de Theo Zwetsloot Award gaat gebruiken voor een uitgebreide uitgaansgids van Amsterdam. Een gids die de stad een spiegel voorhoudt en helaas ook de minder goede punten in beeld brengt. De uitgave kan als blauwdruk dienen voor de toegankelijkheid in andere Nederlandse gemeenten.

Voor nadere informatie: afdeling Communicatie CG-Raad, 030-2916600

(geplaatst 21 oktober 2005)

---