Den Haag, 21 oktober 2005

Vragen van de leden Klaas de Vries en Leerdam (beiden PvdA) aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

over de uitvoering van het vreemdelingenbeleid op de Nederlandse Antillen en Aruba

1) Hebt u kennisgenomen van de brieven van 24 augustus en 13 oktober jl. van de Voorzitter van de Mensenrechtenorganisatie Stichting Rainbow Warriors International, gevestigd te Aruba, waarin aandacht wordt gevraagd voor de toestroom van onder meer Colombiaanse vluchtelingen naar Aruba en Curaçao en waarin wordt gesteld dat asielprocedures op de Nederlandse Antillen en Aruba ondoorzichtig zijn en twijfel wordt geuit of conform het Vluchtelingenverdrag van 1951 wordt gehandeld?

2) Kunt u ons op de hoogte stellen van de exacte werkwijze en procedures op de Nederlandse Antillen en Aruba in het geval dat iemand kenbaar maakt asiel te willen aanvragen?

3) Voldoen deze asielprocedures aan alle nationale en internationale regelgeving waaraan het Koninkrijk gebonden is, waaronder het Vluchtelingenverdrag van 1951?

4) Welke taken en bevoegdheden hebben de Nederlandse regering c.q. de Koninkrijksregering inzake het vreemdelingen- en asielbeleid op de Nederlandse Antillen en Aruba?

5) Beschikken de Arubaanse en Nederlands-Antilliaanse autoriteiten over voldoende menskracht en middelen om hun taken in het kader van aanvragen voor toelating (zowel op asielgronden als op reguliere gronden) naar behoren uit te oefenen? Zo nee, acht u het gewenst hier vanuit Nederland in bij te dragen?

Zie onder meer www.26000gezichten.nl