Opwekking blauwe stroom bij de Afsluitdijk

Pas publicaties v.o.f.

PERSBERICHT

Zijdewind, 21 oktober 2005

ZIJDEWIND (N-H) - In één van de kokers van de spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever is door middel van een Tocardo 2800 vrijestromingsturbine energie opgewekt uit de waterstroom tijdens het spuien. Het betrof een test in het kader van een project om turbines te ontwikkelen die door getijdenstroming in zeegaten, snelstromende rivieren en spuisluizen energie kunnen opwekken.

Voor het project bij Den Oever is mede door ingenieursbureau Teamwork Technology uit Zijdewind een vrijestromingsturbine ontwikkeld. Deze turbine heeft twee bladen en een diameter van 2,8 meter. Door de stroomsnelheid van het water in de sluis gaan de bladen draaien en drijven daarmee een elektromotor aan waarmee stroom wordt opgewekt.

14)'Bij de ontwikkeling van de Tocardo 2800 turbine hebben wij gekozen voor een concept met onderdelen die heel weinig onderhoud vergen. Hierdoor kan de turbine ook in ontwikkelingslanden voor de opwekking van stroom worden ingezet. Maar ook in onze zeegaten, zoals in het Marsdiep waar continu stroming aanwezig is of in de Westerschelde, kunnen deze turbines een belangrijke bijdrage leveren aan het opwekken van 'blauwe' stroom', zegt Hans van Breugel van Teamwork Technology.

De proeven in Den Oever zijn inmiddels afgerond. Zo ook het vismonitoring programma. Uit eerste evaluaties blijkt dat er geen nadelige invloed op passerende vis aanwezig is. 'Dit komt doordat de rotorbladen zo langzaam draaien dat vissen makkelijk kunnen uitwijken. Nu zouden we graag een demonstratieproject willen uitvoeren met drie Tocardo's in één koker. Zou je in de helft van alle kokers in de spuisluizen Tocardo's plaatsen, dan kan heel eenvoudig 1,5 MW aan elektrisch vermogen worden opgewekt. Dit is genoeg om 1000 à 1500 huishoudens van electriciteit te voorzien. Tevens is op basis van de huidige resultaten onderzoek gestart naar het opschalen van de rotordiameter van de turbine tot 7 à 10 meter voor toepassingen als in het Marsdiep'.

Het Tocardo testproject is met assistentie van Rijkswaterstaat uitgevoerd door een gezamenlijk industrie verband, bestaande uit Teamwork Technology uit Zijdewind, Polymarin uit Medemblik, Lommers uit Purmerend, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) uit Petten en WE Engineering uit Lichtenvoorde. Het project is financieel ondersteund door de Provincie Noord Holland, Associatie Technologie Overdracht en Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop en Munt. Een van de doelstellingen van Kop & Munt is namelijk dat de milieukwaliteit in de Kop van Noord-Holland verbetert en dat er gebruik gemaakt gaat worden van duurzame energie.

Voor de redactie:
Meer informatie kunt u opvragen bij:
Teamwork Technology B.V.
Dhr. H. Van Breugel
T 0226-423411
E info@teamwork.nl
I www.teamwork.nl