Ingezonden persbericht


Persbericht "Jouw Amersfoort"

College maakt rare U-bocht constructie met een luchtje...….

De gemeente gebruikt een rioolpijp om de burger op kosten te jagen.

Invoering rioolbelasting is volgens Jouw Amersfoort onnodige lastenverhoging

De door de regering beloofde lastenverlichting wordt door de gemeente Amersfoort voor een fors gedeelte ongedaan gemaakt.

Amersfoort hoopte 12.3 miljoen bewoners-OZB (huizenbelasting) binnen te halen. Door de regering is deze belasting afgeschaft. Tot verdriet van de gemeente tot grote vreugde van de belastingbetaler.

Amersfoort heeft geen aparte belasting voor de riolering. Deze zitten verstopt in de OZB. Omdat alleen de OZB wordt afgeschaft wil de gemeente Amersfoort een nieuwe belasting voor het riool invoeren. Volstrekt overbodig volgens Jouw Amersfoort.

Amersfoort krijgt als gemeente 8.4 miljoen door de staat gecompenseerd. Dat is nog altijd 3.9 miljoen minder dan aan OZB inkomsten begroot was. Voor 2006 valt dat erg mee. Door een extra compensatie van 4.2 miljoen in 2006 houdt de gemeente zelfs over.

Ook zonder die tijdelijke meevaller maakt de gemeente het wel erg bont. Het riool kost 2.6 miljoen. De gemeente wil deze kosten ongedaan maken met een nieuw in te voeren rioolbelasting. Dan nog komt Amersfoort 1.3 miljoen te kort. Omdat de OZB voor bewoners wordt afgeschaft wil de gemeente via een omweg die 1.3 miljoen via een extra rioolrecht toch binnen halen. Helaas mag dat van de wet niet en dus wordt niet het rioolrecht extra verhoogt maar de OZB voor huiseigenaren en de OZB voor de niet-woningen (kantoren e.d.). De gemeente stelt vervolgens dat de woning-eigenaren en de gebruikers en eigenaren van niet-woningen er per saldo niks van merken. Jouw Amersfoort denkt daar anders over. Er is slechts één conclusie mogelijk. Via een uiterst ingewikkelde constructie, (OZB-bewoners eerst omhoog, dan rioolrecht weer naar beneden en vervolgens OZB-eigenaren weer omhoog) pikt de gemeente Amersfoort een fors deel van de voor de burger bedoelde lastenverlichting in.

D.m.v. amendementen zal Jouw Amersfoort er alles aan doen dit ongedaan te maken!

Meer informatie:

Rimmert Mulder, fractielid Jouw Amersfoort (buitengewoon raadslid) en woordvoerder op 25 oktober as in De Ronde 06 - 33986400