Den Haag, 21 oktober 2005

Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

over de opvang van een Afghaanse familie

* Kent u het bericht van een Afghaanse familie, onder wie een zieke vrouw van 68 jaar en drie jonge kinderen, die een herhaalde asielaanvraag heeft gedaan en op straat is gezet omdat de familie op grond van het huidige beleid geen recht meer heeft op opvang?

* Bent u ermee bekend dat de 68-jarige vrouw een stoma heeft en dat het voor haar van levensbelang is dat zij in hygiënische omstandigheden leeft?

* Is in het onderhavige geval door het BMA onderzocht of sprake is van een medische noodsituatie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was het advies van het BMA?

* Is u bekend of instellingen dan wel particulieren zich inmiddels over dit gezin ontfermd hebben door hen onderdak en voedsel aan te bieden? Zo ja, wat is uw oordeel over deze opvang?

* Bent u bereid om in het onderhavige geval overeenkomstig uw brief van 12 september jl. aan de Kamer , waarin u aangeeft dat sobere opvang zal worden verleend aan vervolgaanvragers, opvang te verlenen ? Zo nee, wat staat hier dan aan in de weg?

* Bent u bereid om, vooruitlopend op uw nieuwe beleid met betrekking tot de (nood)opvang, ook andere vervolgaanvragers zo spoedig mogelijk opvang te verlenen? Zo nee, wat zijn dan uw onoverkomelijke bezwaren?

* Kunt u de bovenstaande vragen gelet op de precaire situatie van de betrokken personen - per ommegaande beantwoorden?

Leeuwarder Courant, 12 oktober 2005

Tweede-Kamer, vergaderjaar 2004-2005, 19 637, nr. 965