Gemeente Maassluis

Schriftelijke vragen D66 Maassluis over de Monsterse sluis

De fractie van D66 Maassluis heeft de volgende schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.

"De "Democraten66Maassluis" zijn trots op de historie van Maassluis waarbij de binnenstad met de haven en haar karakteristieke panden uit de 16e en 17e eeuw de belangrijkste elementen zijn. Met de historische binnenstad en haven moeten wij zorgzaam omgaan en de historische waarde versterken en uitbouwen. In het historisch centrum van Maassluis kan men het "levend" gebleven verleden ontmoeten. De Waterweg, die vroeger de Maas heette bezorgde de stad in het verleden naam en faam.
Tot begin 14e eeuw overstroomde bij elke vloed het "Maassluise" land tot aan het dorp Maasland. De Maasmonding was wijd en het lage land bij Maassluis werd doorsneden door zogenoemde vloedgeulen. Nu nog herkennen wij deze vloedgeulen als de vlieten. Rond 1340 bouwde men de zeewering (Maasdijk) om het land te beschermen tegen de zee. Om het overtollige water uit de polders naar Maassluis te lozen, werden zo'n dertien sluizen in de dijk gebouwd. Een daarvan, die midden in onze historische binnenstad ligt, is "De Monsterse Sluis" Destijds bestond de bebouwing aldaar uit twee lemen hutjes.

Wij kunnen wel zeggen dat de "Monsterse sluis" het hart en de bakermat van Maassluis is.Op dit hart en deze bakermat moeten wij trots zijn. Wij vinden dan ook dat dit hart weer moet gaan kloppen en in ere hersteld moet worden. De Monsterse sluizen moeten weer kunnen gaan werken zoals ze eeuwen lang gedaan hebben maar nu als cultureel historisch erfgoed.

In het Algemeen Dagblad lazen wij onlangs dat een medewerker van de gemeente Maassluis zegt dat het Hoogheemraadschap Delfland 10 jaar geleden hiernaar een onderzoek heeft gedaan toen de sluis begon te lekken. Destijds is gekozen om de sluis te dichten met een kleikist, omdat de kosten om hem weer in ere te herstellen te hoog waren. Een historische fout volgens ons.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen.


1. Is het onderzoek dat 10 jaar geleden door het Hoogreemraadschap Delfland naar het repareren van de "Monsterse sluis" is ingesteld, zodat deze in werking kon worden gehouden, bij u bekend?
2. Kunt u aangeven wat de kosten waren, die werden geraamd om de "Monsterse sluis" weer in de oude staat te herstellen en hoeveel deze kosten nu zullen bedragen?

3. Bent u bereid als college de "Monsterse sluis", zoals wij voorstellen weer in de oude staat te herstellen zodat deze als cultuur historisch erfgoed in de historische binnenstad en de haven weer een functie krijgt.

4. Bent u bereid om bij diverse organisaties en instanties zoals de provincie, het Rijk, het Prins Bernard Cultuurfonds, het V. S. B fonds, het fonds voor Zuid-Hollandse gemeenten e. d. te verzoeken om een bijdrage te leveren om te "Monsterse sluis" weer als cultureel werkend erfgoed in werking te stellen."

Burgemeester en wethouders zullen de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.