Stadsdeel Westerpark Amsterdam

Uitstel opening daklozenloket 2e Hugo de Grootstraat De Belangenvereniging Hugo de Grootbuurt heeft bezwaar aangetekend tegen de komst van het daklozenloket (CED) naar het gebouw van de Sociale Dienst in de 2e Hugo de Grootstraat. Op vrijdag 14 oktober heeft de rechter uitspraak gedaan: zij heeft haar twijfels uitgesproken over of de publieksfunctie van het CED in het bestemmingsplan past. Dit betekent uitstel van de opening van het CED.

De Sociale Dienst heeft maandag 17 oktober bij het bestuur van Westerpark het verzoek ingediend het bestemmingsplan aan te passen. Het bestuur nam dit verzoek in behandeling, omdat het bestuur ruimte wil bieden aan deze noodzakelijke voorziening voor daklozen. Daarnaast is het bestuur is van mening dat de voorziening past op de 2e Hugo de Grootstraat en binnen het bestemmingsplan.

Bovendien heeft het gemeentebestuur van Amsterdam voldaan aan de voorwaarden die het bestuur van Westerpark aan de komst van het CED heeft gesteld:

1) De omvang is teruggebracht van 900 naar 600 cliënten. De 300 daklozen met een meervoudige problematiek (drugsverslaafden en psychiatrische patiënten) kunnen bij GG&GD loketten elders in de stad terecht en komen dus niet naar de 2e Hugo de Grootstraat.
2) Er is een veiligheidsplan opgesteld, waarin is opgenomen dat er dagelijks zes extra politiemensen, zes beveiligingsbeambten en twee stadswachten beschikbaar zijn. Daarnaast wordt de controle op de veiligheid in de naaste omgeving van het CED verhoogd door een groep van Workforce en cameratoezicht.

Het bestuur van Westerpark heeft de rechter gevraagd om, vooruitlopend op goedkeuring van het nieuwe bestemmingsplan, het CED alvast te mogen openen. Aan langer wachten zijn veel maatschappelijke kosten verbonden. Vrijdag 21 oktober aan het eind van de dag wordt de uitspraak van de rechter verwacht. Maandag 24 oktober informeren wij u hierover op deze site.