Veilig Amsterdam


Amsterdams Protocol Kindermishandeling gepresenteerd

21/10/2005 - Donderdag 20 oktober is op de stadsconferentie Jeugdzorg het Amsterdams Protocol Kindermishandeling gepresenteerd. Het Amsterdams Protocol Kindermishandeling is opgesteld door meer dan twintig instellingen die werken met kinderen en is bedoeld voor alle Amsterdamse beroepskrachten die werken met kinderen tot 18 jaar en/of hun ouders.

Het protocol is ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van de stedelijke Coördinatiegroep Huiselijk Geweld van de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt sinds 2000 samen met politie, justitie, de GGD, Vrouwenopvang Amsterdam, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en vele andere partners aan het bestrijden en voorkomen van huiselijk geweld in Amsterdam. De gezamenlijke aanpak van kindermishandeling maakt hier onderdeel van uit.

Bij het protocol hoort een routekaart die aangeeft welke stappen genomen kunnen worden bij (vermoedens van) kindermishandeling. Het is een hulpmiddel bij vragen en twijfel. Iedereen die werkt met het Amsterdams Protocol Kindermishandeling committeert zich aan het uitgangspunt dat elke organisatie en beroepskracht verantwoordelijkheid neemt voor het ondernemen van de noodzakelijke stappen om vast te (laten) stellen of er sprake is van kindermishandeling. Het protocol kan bijdragen aan een snelle signalering van kindermishandeling in Amsterdam, waardoor zorgwekkende situaties van kinderen tijdig kunnen worden onderkend en aangepakt.

Het doel van het protocol is te komen tot een eenduidige werkwijze, afstemming en communicatie binnen en tussen organisaties ten aanzien van signalering en het handelen bij (een vermoeden van) kindermishandeling. De werkgroep die het protocol heeft ontwikkeld, heeft ook de voorwaarden geformuleerd die nodig zijn voor een goed gebruik van het protocol:


1. Opname van het protocol kindermishandeling in het kwaliteitsbeleid van de organisatie

2. Iedereen in kennis stellen van de inhoud van het protocol
3. Het aanwijzen binnen de instelling van één of meerdere aandachtsfunctionarissen kindermishandeling

4. Voldoende deskundigheid bij alle medewerkers over zorgsignalering en omgaan met (vermoedens van) kindermishandeling
5. Activeren van de lokale en provinciale overheid om het werken met een protocol op te nemen in de
subsidiebeschikking/werkrelatie met instellingen.

Deze maand ontvangen 2000 instellingen een map met daarin het protocol. Daarnaast worden 1000 routekaarten apart verspreid onder instellingen en organisaties die werken met kinderen. Er is ook een digitaal protocol ontwikkeld dat interactief gebruikt kan worden. Daarnaast is het mogelijk om het protocol te downloaden.

Ga naar: www.amk-amsterdam.nl/apk.

poster AMK