Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Stadsdeel wil honderden extra bewoners aan de slag helpen

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer wil tot 2010 driehonderd extra werkervaringsplaatsen, stageplekken en startbanen creëren; allemaal bedoeld om jongeren, maar ook volwassenen aan het werk te krijgen.

"Ik wil daarover afspraken maken met werkgevers. Samen moeten we een eind kunnen komen." Deze ambitie sprak Piet Dikken (portefeuillehouder Werkgelegenheid) vorige week uit tijdens de werkconferentie 2010.

Tijdens deze door het stadsdeel georganiseerde bijeenkomst waren onder meer werkgevers, sociale instanties en politici van de partij. Onder hen Ahmed Aboutaleb, wethouder Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam.

Hij toonde zich onder de indruk van wat binnen Geuzenveld-Slotermeer op het gebied van werkgelegenheid is gerealiseerd. "Vaak in de pioniersfase is er veel gebeurd. Iets wat klein begint groeit vaak uit tot een succes. Je ziet dat vaak in de schoot van de overheid."

Werk
Een voorbeeld daarvan is het jubilerende (begon tien jaar geleden) Service Team. Via dit werkgelegenheidsproject zijn inmiddels honderden jongeren aan de slag gekomen.

Hoe belangrijk dat is bleek uit de woorden van Piet Dikken ("het beste middel tegen armoede is keihard aan het werk gaan") en Aboutaleb ("in Amsterdam moeten duizenden jongeren aan het werk worden geholpen. Er is een levensgroot probleem voor jongeren").

Maatwerk
Teneinde meer bewoners aan het werk te helpen werd tijdens de conferentie een intentieverklaring `Maatwerk' tussen stadsdeel en Dienst Werk en Inkomen getekend. Beide partijen werken vanuit hun eigen verantwoordelijkheid aan een betere positie voor burgers die dreigen aan de rand van de samenleving te blijven staan.

Door afstemming van de verschillende initiatieven op het gebied van participatie en werkgelegenheid zijn betere resultaten te bereiken.

Extra aan werk
De stadsdeelambities sluiten aan bij het kabinetsbeleid om tijdens deze regeerperiode (loopt tot mei 2007) zo'n tachtigduizend jongeren extra aan het werk te helpen. De helft daarvan is inmiddels gerealiseerd.

"We liggen dus redelijk op koers. Het wordt nog lastig, omdat de economie nauwelijks aantrekt. Het is momenteel moeilijk om banen te creëren," zei Elly van Kooten, projectdirecteur Taskforce van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

foto boven: wethouder Ahmed Aboutaleb.

foto onder: portefeuillehouder Piet Dikken (links) en Martin Gravelotte (Dienst Werk en Inkomen) bij de ondertekening van de intentieverklaring.