Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Acht deelraden komen met één onafhankelijke rekenkamer

Acht deelraden gaan samen de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam oprichten. Het is voor het eerst dat deelraden van stadsdelen samen optrekken in één organisatie.

De nieuwe gezamenlijke rekenkamer begint op 1 januari 2006 en onderzoekt of de acht stadsdelen het belastinggeld volgens de regels besteden en of de bedoelde resultaten worden gehaald.

Ook komt er jaarlijks een groot onderzoek dat prestaties van de acht stadsdelen met elkaar vergelijkt, bijvoorbeeld de resultaten van het welzijnsbeleid of de kwaliteit van wegenonderhoud.

Inrichting
Formeel kan het niet, de wet voorziet niet in gemeenschappelijke regelingen van stadsdelen. Trekker Coos Hoebe (deelraad De Baarsjes), die met de acht deelraden de komst van de rekenkamer heeft voorbereid: 'Wij hebben daar wat op gevonden. Wij richten als deelraden elk een eigen onafhankelijke rekenkamer op via eenzelfde verordening en wij stellen alle acht dezelfde directeur aan, namelijk de directeur van de al bestaande Rekenkamer Amsterdam. De samenwerking leggen wij vast in een protocol.'

Het samenwerkingsverband krijgt de naam Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam. Organisatorisch wordt het ondergebracht bij de Rekenkamer Amsterdam.

Onderzoek
Naast de gezamenlijke benchmark onderzoekt de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam voor elk aangesloten stadsdeel eens per twee jaar een specifiek onderwerp, gevraagd of ongevraagd. De Rekenkamer Amsterdam hoort zich te beperken tot de taken van de gemeenteraad, vinden veel stadsdelen.

Bos en Lommer, De Baarsjes, Geuzenveld-Slotermeer, Oud-West, Slotervaart, Zeeburg, Zuidoost en ZuiderAmstel nemen het besluit in november, tijdens de maandelijkse stadsdeelraadvergadering.

Kosten
Een gezamenlijke rekenkamer bespaart geld. De stadsdelen financieren de stadsdeelrekenkamer elk met één euro per inwoner per jaar. Een stadsdeel met 35.000 inwoners betaalt dus jaarlijks 35.000 euro. Een eigen rekenkamer die één kleinschalig onderzoek per jaar doet, zou ruim 60.000 euro hebben gekost, zo is berekend.

Eerder besloten stadsdeelbesturen in verschillende samenstellingen en via verschillende vormen samen te werken bij onderwerpen als afvalinzameling, openbaar onderwijs, milieupolitie, personeelsadministratie en financiële administratie.