Vogelgriep niet overdraagbaar door het eten van kip
Diverse media berichten dat in Thailand iemand is overleden aan
vogelgriep door het eten van besmette kip. Intensief contact met zieke
dieren is de waarschijnlijke oorzaak van alle menselijke slachtoffers
van de vogelgriep. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) benadrukt dat
besmetting met het vogelgriepvirus door het eten van bereid
kippenvlees erg onwaarschijnlijk is omdat verhitting het
vogelgriepvirus onschadelijk maakt.
In de landen met slachtoffers van de vogelgriep is er vaak intensief
contact met kippen en wordt pluimvee vaak levend verhandeld. De
betreffende man in Thailand zou de zieke kip zelf hebben geslacht. Bij
het plukken en slachten van kippen is er intensief contact met kippen.
Dit is dan ook de meest waarschijnlijke besmettingsbron.
Kip en eieren zijn veilig
De kans dat in Europa besmet kippenvlees en eieren te koop wordt
aangeboden, is bovendien heel erg klein. Door importbeperkingen komen
er geen kippenvlees, eieren of eiproducten uit de besmette gebieden in
de winkel of in producten terecht. Onopgemerkte besmetting van kip met
vogelgriep is niet mogelijk omdat de ziekte zich snel openbaart en
kippen na besmetting direct sterven.
Maatregelen om verspreiding te voorkomen
Het vogelgriepvirus is vooral gevaarlijk voor gevogelte zoals kippen
en kalkoenen. Er is nog veel onbekend over de manier waarop virussen
ziektes veroorzaken. De verspreiding van het vogelgriepvirus vindt in
principe plaats via de uitwerpselen van besmette vogels, via direct
contact of via de lucht. De maatregelen die in de landen met
vogelgriep zijn genomen, moeten zoveel mogelijk voorkomen dat het
virus zich verder verspreid. Ook is het belangrijk dat zo weinig
mogelijk mensen in aanraking komen met het virus. Dit omdat het
vogelgriepvirus zich zou kunnen mengen met het menselijke griepvirus.
Daardoor zou een voor mensen gevaarlijk griepvirus kunnen ontstaan.
Voedsel en Waren Autoriteit