Voedsel en Waren Autoriteit

Vogelgriep niet overdraagbaar door het eten van kip

Diverse media berichten dat in Thailand iemand is overleden aan vogelgriep door het eten van besmette kip. Intensief contact met zieke dieren is de waarschijnlijke oorzaak van alle menselijke slachtoffers van de vogelgriep. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) benadrukt dat besmetting met het vogelgriepvirus door het eten van bereid kippenvlees erg onwaarschijnlijk is omdat verhitting het vogelgriepvirus onschadelijk maakt.

In de landen met slachtoffers van de vogelgriep is er vaak intensief contact met kippen en wordt pluimvee vaak levend verhandeld. De betreffende man in Thailand zou de zieke kip zelf hebben geslacht. Bij het plukken en slachten van kippen is er intensief contact met kippen. Dit is dan ook de meest waarschijnlijke besmettingsbron.

Kip en eieren zijn veilig
De kans dat in Europa besmet kippenvlees en eieren te koop wordt aangeboden, is bovendien heel erg klein. Door importbeperkingen komen er geen kippenvlees, eieren of eiproducten uit de besmette gebieden in de winkel of in producten terecht. Onopgemerkte besmetting van kip met vogelgriep is niet mogelijk omdat de ziekte zich snel openbaart en kippen na besmetting direct sterven.

Maatregelen om verspreiding te voorkomen
Het vogelgriepvirus is vooral gevaarlijk voor gevogelte zoals kippen en kalkoenen. Er is nog veel onbekend over de manier waarop virussen ziektes veroorzaken. De verspreiding van het vogelgriepvirus vindt in principe plaats via de uitwerpselen van besmette vogels, via direct contact of via de lucht. De maatregelen die in de landen met vogelgriep zijn genomen, moeten zoveel mogelijk voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Ook is het belangrijk dat zo weinig mogelijk mensen in aanraking komen met het virus. Dit omdat het vogelgriepvirus zich zou kunnen mengen met het menselijke griepvirus. Daardoor zou een voor mensen gevaarlijk griepvirus kunnen ontstaan.