Federale regering Belgie


Oprichting van openbare computerruimten
(2005-10-21)

Persbericht van de Ministerraad

Strijd tegen de digitale kloof: 300 nieuwe openbare computerruimten in 2006

De Ministerraad keurde een ontwerp goed dat de oprichting en de uitbreiding moet ondersteunen van 300 nieuwe openbare computerruimten (OCR) in 2006. De maatregel is een initiatief van de heer Christian Dupont, Minister van Maatschappelijke Integratie, en de heer Peter Vanvelthoven, minister van Werk en Informatisering van de Staat, Hij past in het kader van het Nationaal Plan voor de strijd tegen de digitale kloof, dat vorige week werd gelanceerd.

De maatregel moedigt de oprichting in 2006 aan van 300 nieuwe Openbare Computerruimten over heel België, dankzij een gezamenlijke inspanning van de betrokken sector en de overheid. Die nieuwe OCR zijn een aanvulling en een versterking van de reeds bestaande initiatieven en bieden iedereen dicht bij huis een gratis toegang, niet alleen tot het internet, maar ook tot een begeleiding die is aangepast aan ieders behoeften.

Het is immers belangrijk de openbare toegang tot de computernetwerken te bevorderen, niet alleen om financiële redenen, maar ook en vooral om de strijd aan te gaan tegen het individualisme en het sociaal isolement.

Een gezamenlijke inspanning van de sector en de Staat.

Na de voorstelling van het pakket 'Internet voor iedereen' dat bestemd is voor de huisgezinnen, heeft de Regering vandaag beslist om dit aanbod uit te breiden naar de Openbare Computerruimten. Hetzelfde principe zal dus van toepassing zijn:


- In het kader van de lopende onderhandelingen voor het pakket 'Internet voor iedereen'. De sector zal verzocht worden een gelijkaardig voorstel te doen, dit keer voor de Openbare Computerruimten;

- De Staat zal van zijn kant een financiële inspanning leveren die gelijk is aan de inspanning van de sector, in de vorm van een financieel voordeel van maximum 200 per computer. Hiervoor wordt in een budget van 300.000 euro voorzien, zodat 300 OCR over heel België kunnen worden uitgerust.

Dankzij deze gezamenlijke inspanning van de sector en de Staat, zullen de betrokken organisaties (vzw's of overheidsdienst) een premie kunnen ontvangen voor de oprichting van OCR, op voorwaarde dat die worden uitgerust met een pakket dat wordt voorgesteld door de sector en het logo 'Internet voor iedereen' draagt.

Labelen van de OCR

Om deze premie te ontvangen en het label openbare computerruimte te krijgen, moeten de betrokken partners beantwoorden aan een reeks criteria, waarvan dit de belangrijkste zijn:

- De gratis toegang: de plaats moet gratis toegankelijk zijn en ook het gebruik van de computer.

- De integratie: de activiteiten moeten gevestigd zijn in een plaats waar reeds ten minste één activiteit plaatsheeft die niets te maken heeft met de nieuwe technologieën: cultuur, sociale dienst, educatie
- Openstaan voor het publiek: hoewel de OCR in eerste instantie bestemd is voor bepaalde soorten publiek, moet ze openstaan voor zoveel mogelijk mensen;

- Plaats waar mensen langskomen: de plaats moet zich bevinden in een ruimte waarvan duidelijk is dat ze toegankelijk is voor het publiek.
- De begeleiding: er moet ten minste één persoon permanent aanwezig zijn

- De voorzieningen inzake informatie en opleiding: de ruimte moet beschikken over andere media dan de computer (affiches, panelen) zodat iedereen informatie krijgt en kan deelnemen
(communicatievoorzieningen) ;

In overleg met de Gemeenschappen en Gewesten zal er zeer binnenkort een procedure voor het labelen worden ontwikkeld.