Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Regio Haaglanden maakt afspraken over leerlingaantallen voortgezet onderwijs (21 oktober)

De schoolbesturen en gemeenten in de regio Haaglanden hebben afspraken gemaakt over het maximale aantal leerlingen voor vwo, havo en de theoretische leerweg van het vmbo. Deze afspraken zorgen ervoor dat problemen met de huisvesting en de organisatie van de scholen worden voorkomen. Ook kan zo de continuïteit van de scholen gewaarborgd worden. Deze afspraken worden op maandag 24 oktober 2005 bekrachtigd met het ondertekenen van een convenant door schoolbesturen, gemeenten en de provincie.

De afspraken over het aantal leerlingen worden gemaakt met de schoolbesturen, niet met individuele scholen. Zo houden schoolbesturen de vrijheid om binnen de eigen scholen te kiezen om bepaalde scholen te laten inkrimpen of juist uit te breiden. Ook kunnen schoolbesturen ervoor kiezen om sommige locaties open te houden, ondanks mogelijke veranderingen in het leerlingenaantal. Een reden hiervoor kan zijn dat het schoolbestuur het van maatschappelijk belang vindt om een locatie in een bepaalde wijk open te houden. Het convenant heeft een looptijd van vijf jaar en wordt daarna stilzwijgend met telkens een periode van vijf jaar verlengd. Wel worden de afspraken na vier jaar geëvalueerd.

Efficiënt
De betrokken gemeenten zijn blij met de afspraken. Zij willen de beschikbare ruimte in schoolgebouwen zo efficiënt mogelijk benutten en ondersteunen maatregelen om grote schommelingen in leerlingaantallen te voorkomen. Tot nu toe konden scholen met een grote toename van het aantal leerlingen de gemeente vragen om uitbreiding van de huisvesting, terwijl elders in de regio leegstand ontstond bij dalende leerlingaantallen. Met de nieuwe afspraken vangen schoolbesturen deze verschuivingen van het aantal leerlingen in eerste instantie zelf op. De huidige schoolgebouwen en de voorgenomen uitbreidingen en (vervangende) nieuwbouw van schoolgebouwen kunnen het verwachte aantal leerlingen tot 2010 goed opvangen.

Het convenant geldt voor scholen voor vwo, havo en de theoretische leerweg van het vmbo. Voor de overige richtingen van het vmbo zijn in 2003 al afspraken gemaakt over de maximale schoolgrootte. In 2006 willen de gemeenten een vergelijkbaar convenant afsluiten met de schoolbesturen van het praktijkonderwijs in de regio Haaglanden.