Dienstenbond CNV

Waarom de onderhandelingen bij CO-OR over de CAO 2005 nog niet zijn begonnen.
21-10-2005

Het kan raar lopen. Op 6 april sloten wij een mooi principe-akkoord bij het Eindhovense bedrijf CO-OR over een CAO 2004. Maar medio oktober is de tekst van de CAO nog steeds niet rond. Zodra dat wel het geval is beginnen wij met de nieuwe CAO-onderhandelingen. Hoog tijd om u te informeren.

Hoe is dat allemaal gelopen?
Op 6 april 2005 sloten wij het principe-akkoord over een CAO voor het jaar 2004. De belangrijkste afspraken gingen over de loonsverhogingen
-deels met terugwerkende kracht- waarmee we door werknemers ten onrechte misgelopen loon over de afgelopen jaren deels compenseerden. Maar pas na veel gesteggel werden wij het op eind mei met uw werkgever eens over de tekst van het principe-akkoord. Een overgrote meerderheid van onze leden stemde vervolgens in met ons principe-akkoord, waarmee het akkoord definitief was geworden. Hiermee was de eerste klus geklaard.

Hoe kan het dat we nog steeds geen CAO 2004 hebben? Tot op de dag van vandaag hebben wij geen tekst van de nieuwe CAO voor het jaar 2004 van CO-OR. En dat willen wij wel. Hoe zit dat?

Het antwoord is dat het allemaal nogal stroef verloopt. Op dit moment speelt bijvoorbeeld de volgende discussie. In het principe-akkoord hadden wij met CO-OR het volgende afgesproken. De gemaakte afspraken zullen in beginsel in een CAO worden vastgelegd, tenzij deze voor ongewenste c.q. onvoorziene consequenties met zich brengt. Onder die consequenties werd grofweg verstaan dat ook werknemers die zijn vertrokken, rechten aan het principe-akkoord zouden kunnen ontlenen. Het is wat onduidelijk maar hiervan lijkt toch geen sprake. Toch wil CO-OR de in het principe-akkoord gemaakte afspraken voorlopig niet vastleggen in de vorm van een CAO voor het kalenderjaar 2004. En daar zijn wij het dus niet mee eens. Zodoende dat de tekst van de CAO 2004 nog niet rond is. Zodoende dus ook de onderhandelingen voor een CAO 2005 nog niet kunnen beginnen.

En nu?
Wij gaan nu weer aan CO-OR vragen hoe het precies zit met die onvoorziene consequenties. Zodra wij een akkoord hebben met CO-OR over hoe dit wordt afgewikkeld hoort u weer van ons.

Vragen?
Als u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 023-5670686 of mailen via t.vanbuchem@cnvdibo.nl of via m.limmen@cnvdibo.nl