MINBZ:Van Ardenne start herstel aan pontverbinding Vukovar-Bac

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Vukovar, Kroatië, 21 oktober 2005

Vandaag start minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) de herstelwerkzaamheden van de pontverbinding over de Donau tussen Vukovar (Kroatië) en Bac (Servië).

De aanwezigheid van de vice-premier van Servië, Labus, en de minister van Buitenlandse Zaken van Kroatië, Grabar Kitarovic bevestigen de wil tot herstel van de verbinding tussen twee landen waar veertien jaar geleden een heftige oorlog woedde.

De pontverbinding draagt bij aan verzoening doordat vrienden en familie elkaar weer onbelemmerd kunnen bezoeken. De pont voor auto's, fietsers en voetgangers gaat in de eerste helft van 2006 in de vaart. Voor de aanschaf door Nederland van de nieuwe pont loopt een aanbestedingsprocedure.

In het Nederlands ontwikkelingsbeleid op de Westelijke Balkan staat de regionale samenwerking van Balkanlanden centraal. De Nederlandse inspanningen op de Westelijke Balkan richten zich op terugkeer van vluchtelingen; bevordering van het ondernemersklimaat; goed bestuur; milieu; en gemeentelijke samenwerking. De financiële bijdrage voor de regio bedraagt dit jaar ongeveer 100 miljoen Euro.

Minister Van Ardenne bezoekt van 14 tot en met 21 oktober de Westelijke Balkan (Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Albanië en Kroatië). In de gesprekken staan verbetering van het investeringsklimaat in de Westelijke Balkan plus intensivering van regionale samenwerking centraal.