Rechtbank 's-Gravenhage

Murat D. en mededaders veroordeeld voor poging tot zware mishandeling met voorbedachte raad

âs-Gravenhage, 20 oktober 2005 â De rechtbank âs-Gravenhage heeft zes jonge verdachten schuldig bevonden aan een poging tot zware mishandeling met voorbedachte raad, gepleegd in een jeugdinrichting. Vier van de zes verdachten waren ten tijde van het incident minderjarig, twee meerderjarig. Eén van de minderjarige verdachten is de in 2004 wegens moord op een leraar van het voormalige Terra College veroordeelde Murat D. Het slachtoffer was een jongen die in dezelfde jeugdinrichting verbleef als de verdachten.

Vijf van de zes verdachten hebben het slachtoffer in elkaar geslagen en op het hoofd en op de nek getrapt. Ook hebben ze met stoelen naar het slachtoffer gegooid. Vlak na het incident heeft het slachtoffer voor korte tijd het bewustzijn verloren en is hij naar het ziekenhuis vervoerd. De verdachten mogen volgens de rechtbank van geluk spreken dat het slachtoffer de gewelddadige aanval heeft overleefd en dat zijn letsel relatief gering is gebleken.
Eén van de meerderjarige verdachten is niet bij het incident aanwezig geweest, maar is naar het oordeel van de rechtbank betrokken geweest bij het organiseren van de afranseling.
Murat D. heeft, naar het oordeel van de rechtbank, een leidende rol gespeeld bij het incident.

De twee meerderjarige verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 15 maanden (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) en 175 dagen (waarvan 95 dagen voorwaardelijk), met aftrek van voorarrest en een proeftijd van 2 jaar.

Drie van de minderjarige verdachten zijn veroordeeld tot een jeugddetentie van respectievelijk 118, 175 en 176 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest en een proeftijd van 2 jaar.

Murat D. is veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest en een proeftijd van 2 jaar. Murat D. werd in 2004 door de rechtbank âs-Gravenhage en in hoger beroep ook door het gerechtshof âs-Gravenhage veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens moord op een conrector van het voormalige Terra College.

De uitspraken in de zaken tegen de verdachten staan op deze site onder de volgende LJ-nummers:


- AU4709 en AU4710 (de twee meerderjarige verdachten)
- AU4703 (Murat D.)

- AU4718, AU4719 en AU4717 (de overige minderjarige verdachten)


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 21 oktober 2005