Brede samenwerking bij aanpak verdroging Hatertsche Vennen en wateroverlast Dukenburg (21-10-2005)

Waterschap Rivierenland, de gemeenten Nijmegen en Heumen, ZLTO, Staatsbosbeheer, Provincie Gelderland en het Geldersch Landschap gaan samenwerken om de problemen van droogte en wateroverlast aan te pakken in de driehoek Nijmegen-Dukenburg, Wijchen en Heumen. Ook inwoners, agrariërs en andere belanghebbenden kunnen meedenken over mogelijke oplossingen. In mei 2006 moet duidelijk zijn hoe de problemen worden aangepakt.

Het gebied tussen Nijmegen-Dukenburg, Wijchen en Heumen is op sommige plaatsen te nat en op andere juist weer te droog. Om de waardevolle vennen te behouden en wateroverlast in enkele Dukenburgse woonwijken te verminderen, zijn maatregelen nodig. Ook de kwaliteit van het water in de sloten en plassen kan daarbij worden verbeterd. Natuur, landbouw en stad hebben echter elk hun eigen belangen bij het gebied. "Samenwerking is daarom nodig om een goede oplossing te vinden", zo concludeerden bestuurders van de betrokken overheden en organisaties op 14 oktober jl. in Nijmegen.

Meer natte natuur
Bij het zoeken naar oplossingen moet rekening worden gehouden met het beleid van Provincie Gelderland. In het provinciaal waterhuishoudingsplan 2005-2009 geeft de provincie aan, dat er meer natte natuur oftewel meer natuur in en om het water moet komen. Ook moeten er brede stroken natuur tussen de verschillende natuurgebieden moeten worden aangelegd. Dieren kunnen zich dan makkelijker van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen.

Verschillende belangen
Het oplossen van de waterproblemen en het voldoen aan het beleid van de provincie is niet eenvoudig. Dat komt omdat landbouw, natuur en stad elk hun eigen belangen hebben. Sommige oplossingen zijn voor de één gunstig, maar voor de ander weer helemaal niet. Samenwerking, creativiteit en maatwerk zijn daarom nodig om tot een passend plan voor dit bijzondere gebied te komen. Want dat er wat moet gebeuren, staat vast.

Meedenken
Ook inwoners, agrariërs en andere belanghebbenden kunnen aan de plannen meewerken. Graag zelfs, want zij hebben straks te maken met maatregelen die voortkomen uit het plan. In de periode tussen december 2005 en mei 2006 worden daarom verschillende bijeenkomsten voor belanghebbenden georganiseerd. Deze worden ruim van tevoren via de huis-aan-huisbladen en o.a. de website www.waterschaprivierenland.nl bekendgemaakt. Uiteindelijk is het de bedoeling om eind mei 2006 een gebiedsplan te presenteren, waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden.