Gemeente Enschede

Vijvers in Enschede worden gebaggerd

vrijdag 21-10-2005

Van medio oktober tot aan het eind van 2005 worden in de wijken Boswinkel, Ruwenbos en Eikendaal vijvers en waterwegen gebaggerd. De werkzaamheden zijn nodig om de vijvers te ontdoen van slib.

De baggerwerkzaamheden worden op de volgende plekken uitgevoerd:
* de vijver gelegen ten noorden van de Beneluxlaan;
* de vijver gelegen ten zuiden van de Luxemburglaan;
* de vijver gelegen ten noorden van de Rijksweg A35;
* de vijver gelegen ten zuiden van de Rijksweg A35;
* en de watergang ten westen van de Nederlandlaan.

Het baggeren is nodig omdat vijvers en waterwegen dichtslibben. Naarmate het slib groeit neemt de ruimte voor water af. Vooral wanneer er in korte tijd veel regen valt kan dat voor problemen zorgen, doordat het water niet snel genoeg kan wegstromen.Daarnaast is het baggeren nodig omdat het slib verontreinigd kan zijn. Door de verontreinigde waterbodem te saneren verbeterd zowel de kwaliteit van de bodem als van het water. Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met vissen en andere dieren die in en om het water leven. In 2007 is het hele baggerprogramma in Enschede afgerond, met als resultaat schone beken en vijvers met kansen voor de flora en de fauna.

De werkzaamheden maken deel uit van een samenwerkingsverband tussen veertien Twentse gemeenten en het Waterschap Regge en Dinkel waarbij tot en met 2007 een groot aantal vijvers in Twente wordt gebaggerd. In Enschede gaat het om totaal ongeveer dertig locaties waar baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd.

In dit kader is al begin 2005 de Stokhorstvijver, de vijver bij het Herikebrink en in het Wooldrikspark en de vijver bij Bultserve gebaggerd. Bovendien zijn inmiddels de watergangen langs de Gronausestraat tussen de Kerkstraat en de Slankweg uitgediept.


---