Fnv

FNV verslagen na plotselinge oud vicevoorzitter Karin Adelmund

Bij de FNV is met verslagenheid gereageerd op de plotselinge en veel te vroege dood van haar voormalige vicevoorzitter Karin Adelmund. 'Karin is van ongelofelijk belang geweest voor de positieverbetering van de vrouw binnen de vakbeweging en daarbuiten. Strijdbaar, kleurrijk , welbespraakt, dat zijn de eerste gedachten die bij me opkomen als ik haar moet karakteriseren', zegt een geschokte FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een eerste reactie.

De FNV verliest met de dood van Karin Adelmund - hoewel zij ruim tien jaar geleden de overstap naar de politiek maakte - een echte vakbondsvrouw. Een vechter met visie. Wie herinnert zich Karin niet in het najaar 1991 in haar rode lakjasje op het podium op de Coolsingel te Rotterdam, haar geboortestad. Daar sprak zij tienduizenden vakbondsmensen toe die protesteerden tegen de afbraak van de WAO. Of die andere demonstratie op het Museumplein Amsterdam: Nederland bekent kleur. Daar nam zij de toenmalige premier Lubbers in bescherming tegen een kogelregen van tomaten van verontwaardigde demonstranten.

Maar bovenal zal Karin Adelmund binnen de vakbeweging herinnerd worden als voorvechster van vrouwenrechten. Zo was zij binnen het toenmalige mannenbolwerk FNV de eerste Vrouwenbondvoorzitter (1978 - 1985) die voor die bond stemrecht binnen de Federatieraad , het parlement van de FNV, wist te af te dwingen. En nadat zij door Wim Kok gevraagd was toe te treden tot het federatiebestuur (1985-1994), werd zij al snel de eerste vrouwelijke vicevoorzitter van Nederlands grootste vakcentrale.

In die functie had zij onder meer arbeidsmarkt en werkgelegenheid in haar portefeuille. Een van haar grootste inhoudelijke wapenfeiten was in 1993 toen een zelfbewuste Adelmund de FNV-nota 'Veelkleurige vooruitzichten' presenteerde. Daarin nam de vakbeweging afscheid van de 'familie Doorsnee' en werd meer nadruk gelegd op individuele economische vrijheden. In 1996 kwam ze met de nota 'Sociale zekerheid bij de tijd', met voorstellen om sociale voorzieningen los te koppelen van het traditionele kostwinnersbeginsel.

FNV-voorlichting
Paulus Plas: 020 - 58 16 553