Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 21 OKTOBER 2005

Nieuwe locatie voor VAC Antwerpen

Op initiatief van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert BOURGEOIS besliste de Vlaamse Regering om het Vlaams Administratief Centrum (VAC) te Antwerpen te verhuizen van het Copernicusgebouw (Copernicuslaan) naar een nieuwe locatie in de buurt van het Antwerpse Centraal Station. Het Copernicusgebouw wordt nog dit jaar verkocht, waarbij aan de koper voorwaarden zullen worden opgelegd betreffende het realiseren van doorwaadbaarheid (doorgang voor het publiek doorheen het gebouw) en bewoning. De beslissing van de vorige Vlaamse Regering om het Copernicusgebouw uit te breiden op het terrein waar nu het Dominicanenklooster (Ploegstraat) staat, wordt herzien.

Het huidige Copernicusgebouw voldoet niet aan de behoeften van een modern VAC. De noden situeren zich onder meer op het vlak van vergaderzalen, keuken en restaurant, ruimte voor kinderopvang, satellietkantoren, archieven en parking. Bovendien kunnen momenteel niet alle diensten van de Vlaamse overheid die in Antwerpen gevestigd zijn, in het Copernicusgebouw worden ondergebracht. Het gaat onder meer over de buitendiensten Antwerpen van de administratie Landbouw, over de bijzondere jeugdbijstand en over een aantal VOI's zoals VIZO en de Vlaamse Milieumaatschappij. Een uitbreiding van het huidige VAC drong zich dan ook op.

Tegen de eerder besliste piste om het Copernicusgebouw uit te breiden op de gronden van het Dominicanenklooster aan de Ploegstraat, rees maatschappelijk verzet vanwege de buurt. Bovendien werd het kloostergebouw recent aangekocht door het provinciebestuur, die er een aantal sociale diensten wil onderbrengen. Daarom werd beslist het Copernicusgebouw te verkopen en aan de koper een aantal voorwaarden op te leggen. Zo moet die ervoor zorgen dat er open ruimte en vrije doorgang doorheen de site komt (doorwaadbaarheid), iets wat vandaag in deze kantoorbuurt ontbreekt. Ook moet een gedeelte van het gebouw een woonfunctie krijgen, zodat een betere mix van wonen en werken bereikt wordt in de buurt. Deze voorwaarden zullen uitgewerkt worden in samenwerking tussen de Vlaamse Bouwmeester en de stad Antwerpen.

Voor de Vlaamse diensten te Antwerpen wordt een nieuwe, ruimere en betere huisvesting gezocht. Het is wel de bedoeling van de Vlaamse Regering om het VAC te blijven vestigen in de buurt van het Antwerpse Centraal Station, zodat de bereikbaarheid voor personeelsleden en bezoekers met het openbaar vervoer gegarandeerd blijft. De Stad Antwerpen zal nauw betrokken worden bij verdere stappen in dit dossier.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 0496 27 57 81
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be