Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 21 OKTOBER 2005

IN KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 21 oktober 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering benoemt Erik Van Bockstaele, met ingang van 1 oktober 2005, tot instellingshoofd (algemeen directeur) van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek.


* * *

In overeenstemming met een Europese Verordening beslist de Vlaamse Regering tot aanpassing van het oprichtingsbesluit van het intern verzelfstandigd Agentschap voor Landbouw en Visserij. De wijziging is nodig om de interne auditfunctie binnen het Vlaamse betaalorgaan (dat deel uitmaakt van het Agentschap voor Landbouw en Visserij) te laten uitoefenen zoals voorgeschreven in de Europese Verordening.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie. Aanleiding voor dit nieuwe besluit zijn het enerzijds in onbruik geraken en anderzijds het invoeren van een aantal opleidingsbenamingen in het volwassenenonderwijs. In plaats van de talrijke wijzigingen aan te brengen in het oude besluit van 2000, wordt een volledig nieuw besluit uitgewerkt. Het nieuwe besluit geeft een duidelijk overzicht van de structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie en voorziet dat toekomstige aanpassingen op een eenvoudige manier kunnen gebeuren. Per studiegebied worden de opleidingen die kunnen worden ingericht, vermeld. Deze opleidingen worden gerangschikt naar onderwijsvorm en - graad.


* * *

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een wijzigingsbesluit goed over de personeelsformatie in het gewoon en het buitengewoon basisonderwijs. Met dit besluit wordt een nieuwe categorie aanvullende lestijden gefinancierd voor elke Nederlandstalige school in de rand- en taalgrensgemeenten die aan de voorwaarden voldoet. Het indienen van en de goedkeuring van een aanwendingsplan is niet langer een voorwaarde om de lestijden toegekend te krijgen. Dit betekent een belangrijke vermindering van de planlast voor de betrokken scholen. De toegekende lestijden hebben tot doel de integratie van de anderstalige leerlingen te bevorderen. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een wijzigingsbesluit goed betreffende de programmatie-, rationalisatie- en behoudsnormen in het buitengewoon basisonderwijs. Door deze wijziging worden de kleinere gemeenschappen, waarvoor nog geen school voor buitengewoon onderwijs was, toch in staat gesteld om een dergelijke school op te richten. Op deze manier wordt de triptiek vervolledigd van de vrije keuze in het buitengewoon onderwijs. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed over het secundair onderwijs aan huis voor zieke kinderen. Onderwijsdecreet XV bevat de rechtsgrond voor de invoering van secundair onderwijs aan huis voor zieke jongeren vanaf het schooljaar 2005-2006. Deze faciliteit bestaat al meerdere jaren in het lager onderwijs en wordt nu doorgetrokken naar het volledige leerplichtonderwijs. De Vlaamse Regering dient de uitvoeringsmodaliteiten voor deze vorm van onderwijs te bepalen. Het besluit komt hieraan tegemoet en is geïnspireerd op de bestaande regeling voor het lager onderwijs, zowel wat de voorwaarden betreft om op individueel tijdelijk of permanent onderwijs aan huis aanspraak te kunnen maken, als wat de financiering/subsidiëring van de betrokken scholen betreft. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering kent 584.000 euro subsidie toe aan VZW De Link in Antwerpen voor het actieplan 2005-2006 'Opleidingen ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting'.


* * *

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een besluit goed tot invoering van een tijdelijk project betreffende vervangingen van korte afwezigheden, bedrijfsstages en mentorschap in het basis- en secundair onderwijs. Als leerkrachten vandaag ziek of afwezig zijn voor minder dan tien werkdagen, wordt hun vervanging doorgaans niet betaald door de overheid. De korte vervanging wordt dan vaak onbezoldigd opgenomen door een collega die dit bovenop zijn dagtaak doet of in de plage. Soms wordt er ook geen vervanger aangesteld en krijgen de leerlingen studie of worden zij samengezet in grotere klassen. Door extra middelen te voorzien voor de korte vervangingen, worden er stappen gezet naar een vermindering van de werkdruk van de leerkrachten en een verbetering van het comfort voor de leerlingen. Het besluit laat toe om scholengemeenschappen of groepen van scholen zelf een geresponsabiliseerd en soepel beleid te laten voeren betreffende deze korte vervangingen, op maat en in functie van de eigen lokale noden en prioriteiten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Medio september keurde de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief de reglementaire basis goed voor de vernieuwde samenstelling van de Vlaamse Onderwijsraad. Begin oktober besliste ze principieel om 'Vlaams Onderwijs Overleg Platform' (VOOP) te vervangen door 'Overlegplatform voor Kleine Onderwijsverstrekkers' in alle raden waar het hogervermelde besluit VOOP vermeldt. Na advies van de Raad van State keurt ze nu definitief dit besluit goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het besluit tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie definitief goed. Het agentschap heeft als missie het duurzaam ondersteunen, versterken en stimuleren van de werkgelegenheid in de reguliere sector, de non- profitsector en in de sociale economie in Vlaanderen. Het voert door middel van labeling, erkenningen, vergunningen, subsidie- en andere maatregelen de programma's in verband met de bevordering van werkgelegenheid uit.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat het oprichtingsdecreet van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd Vlaams Agentschap voor Geestelijke Gezondheidszorg wijzigt. Dat agentschap kwam in de plaats van twee Vlaamse openbare instellingen, namelijk het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis Geel en het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis Rekem. Gelet op de ligging en de eigenheid van deze ziekenhuizen, lijkt het echter aangewezen ze ook in de toekomst als aparte entiteiten te benaderen en ze om te vormen tot afzonderlijke extern verzelfstandigde agentschappen onder de namen Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel en Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem. Het voorliggende voorontwerp van decreet beoogt dan ook het oorspronkelijke oprichtingsdecreet in die zin aan te passen. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en daarna aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de bijzondere jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering een subsidie toe aan de VZW Ondersteuningsstructuur Bijzondere Jeugdzorg in Brussel.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Wegens de omvang van het dossier, het advies van VLACORO (dat aanpassingen aan het dossier vereist) en het vereiste advies van de Raad van State, beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Kortrijk', voorlopig vastgesteld op 10 december 2004, te verlengen met 60 dagen


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstraat Herentals-Zandhoven-Zoersel'. In functie van de toename van het verbruik van aardgas in de provincie Antwerpen en bijgevolg om de bevoorrading van de distributiemaatschappijen, de industrie en de KMO's te kunnen blijven verzekeren, is de uitbreiding van het aardgasnetwerk van Fluxys noodzakelijk. Daarom wil Fluxys de bestaande leiding tussen Herentals en Zoersel ontdubbelen en het station van Herentals uitbreiden.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het planonderdeel 'universiteitspark' van het plan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Leuven op het grondgebied van de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar en Tervuren.


* * *

De Vlaamse Regering hecht, onder voorbehoud van een technisch nazicht, haar goedkeuring aan twee ontwerpdecreten met enerzijds de middelenbegroting en anderzijds de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006. Ze worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

In uitvoering van een Europese Verordening over steun voor plattelandsontwikkeling integreert de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, de regelgeving over het sluiten van beheersovereenkomsten landbouw in één besluit. Dit leidt tot kostenbesparingen voor landbouwers en laat de overheid toe om sneller contracten te sluiten en aanvragen online te behandelen. Beheersovereenkomsten zijn vrijwillige contracten die landbouwers kunnen sluiten met de overheid om de natuur, het milieu en het landschap op hun bedrijf een handje te helpen. In ruil voor het naleven van vastgelegde voorwaarden en het uitvoeren van maatregelen uit hun contract krijgen ze jaarlijks een vergoeding. Met deze beslissing wordt ook uitvoering gegeven aan het besluit tot administratieve vereenvoudiging en wetsmatiging.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering beslist tot het behoud van de erkenning van het Toneelhuis Antwerpen voor het seizoen 2003-2004 en van de toegekende algemene werkingssubsidie. Die waren aanvankelijk ingetrokken omdat niet werd voldaan aan een subsidiebepaling in het
Podiumkunstendecreet, met name de verplichte financiële bijdrage van de provincie.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Huishoudelijk Reglement van de Vlaamse Unesco-Commissie.


* * *

Op 2 april 2004 werd het decreet over de microfinanciering in ontwikkelingslanden door middel van waarborgverlening aan ontwikkelingsfondsen bekrachtigd door de Vlaamse Regering. In artikel 7 van dit decreet wordt voor de uitvoering van dit decreet voorzien in een Dienst Afzonderlijk Beheer (DAB). De Vlaamse Regering keurt nu het oprichtingsbesluit DAB Waarborgfonds Microfinanciering principieel goed. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de lijst van functies van algemeen directeur en de functiebeschrijvingen die erop betrekking hebben. Ze past de lijst van personen die in aanmerking komen voor herplaatsing aan en geeft aan de bevoegde minister de opdracht deze toevoeging in het Belgisch Staatsblad te publiceren. Daarnaast keurt ze de aanduiding van de firma De Witte & Morel goed als externe instantie die zal tussenkomen bij de screening. Ze keurt tot slot ook de voorgestelde aanpak van de herplaatsingen goed.


* * *

Met het oog op het overleg in het Overlegcomité bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt met betrekking tot een voorontwerp van wet tot wijziging van de wet over de netten voor distributie voor omroepuitzendingen en de uitoefening van omroepactiviteiten in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad, alsook van de wet met betrekking tot het statuut van de regulator van de Belgische post- en telecommunicatiesector. Met dit voorontwerp van wet zet de federale regering de Europese richtlijnen inzake elektronische communicatienetwerken en
-diensten om voor wat betreft die aspecten van omroeptransmissie in het tweetalige gebied Brussel- Hoofdstad. Het gaat onder meer ook over must-carry verplichtingen voor kabeloperatoren.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Begin juli ondertekende de Vlaamse Regering het samenwerkingsakkoord met de federale staat over een kustwachtstructuur. Ze hechtte meteen ook haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Na advies van de Raad van State keurt ze het nu definitief goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. De 'Structuur Kustwacht' staat in voor de coördinatie en het overleg tussen de administraties bevoegd voor de Noordzee. Er worden drie organen gecreëerd: een beleidsorgaan, een overlegplatform en een permanent secretariaat.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Jachtopeningsbesluit van 18 juli 2003. De wijziging beoogt het verminderen van teeltschade door houtduiven en andere wildsoorten, een efficiënter beheer van diverse wildsoorten door jagers en een betere uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de regelgeving. De aanpassingen zijn onder meer: de bejaagbare periode voor de houtduif wordt aangepast; de bijzondere veldwachters wordt een verbod opgelegd om de bijzondere jacht op bepaalde waterwildsoorten, konijn en houtduif en de gewone jacht op overig wild te beoefenen in hun toezichtsgebied; het verbod om op andere wildsoorten dan waterwild te jagen op minder dan 50 meter van een voederplaats wordt opgeheven omdat controle daarop in de praktijk quasi onmogelijk is; de verplichting voor de jager om voor de jacht op klein wild een kaart met bepaalde kwetsbare vegetaties op te nemen in zijn beheerplan wordt geschrapt en de jacht op reewild is maar toegestaan wanneer het jachtterrein minstens 250 ha dekking omvat of minstens 1.000 ha groot is.


* * *

In het kader van de hervorming van de watersector hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een besluit dat de regels vastlegt met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en het vaststellen van de zoneringsplannen met aanduiding van collectieve of individuele afvalwaterzuivering. Dit besluit beoogt enerzijds duidelijkheid te scheppen in verband met de verantwoordelijkheden en in de taakverdeling van de diverse betrokken overheden. Anderzijds wil men zekerheid en duidelijkheid creëren voor de burgers en bedrijven omtrent de gebieden waar collectief zal worden gesaneerd en die gebieden waar individueel moet worden gesaneerd. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State. De Vlaamse Regering wijzigt ook het bevoegdheidsbesluit zodat het 'vaststellen van de zoneringsplannen' gedelegeerd wordt aan de Vlaamse minister voor Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van een KB over specifieke stabiliteitsvereisten voor ro-ro passagiersschepen. Het gaat om een omzetting van een Europese richtlijn in Belgisch recht.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met het voorstel de huidige overeenkomst voor het 'Uitvoeren van baggerwerken in de vaarpassen van de Noordzee en in de Vlaamse kusthavens' onderhands te verlengen met een termijn van maximaal 4 maanden. Daarvoor zal een bijakte afgesloten worden met de aannemer TV Noordzee en Kust.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de regels inzake contractuele sanering van bedrijfsafvalwater op een openbare rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat decretale bepalingen in verband met 'wonen' wijzigt als gevolg van de organisatie van het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO) in het kader van beter bestuurlijk beleid. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid 'Wonen-Vlaanderen' binnen het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO). Het agentschap heeft als missie het beleid voor wonen zoals het wordt vastgelegd door de bevoegde minister kwaliteitsvol uit te voeren. Het richt zich daartoe in het bijzonder op de ondersteuning en de begeleiding van burgers en lokale overheden. Het oprichtingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Het besluit bepaalt de voorwaarden waaraan doodskisten en lijkwaden moeten voldoen. Naast technische voorschriften die te maken hebben met de afbreekbaarheid van de doodskisten en de lijkomhulsels en de ecologische randvoorwaarden, wordt zowel voor de doodskisten als voor de lijkomhulsels gestipuleerd dat het niet toegelaten is om deze meerdere malen te gebruiken.


* * *

De Vlaamse Regering verleent toestemming aan enkele steden en de Vlaamse Gemeenschapcommissie (VGC) om trekkingsrechten van het Sociaal Impulsfonds vastgelegd voor 31 december 2002 om te zetten in reële betalingen tot uiterlijk eind 31 december 2005. Een aantal steden meldden de administratie dat ze door externe omstandigheden in de problemen kwamen bij de realisatie van investeringswerken. Zij konden het vooropgestelde resultaat niet behalen voor eind 2004 en konden bijgevolg hun vastleggingen ook niet omzetten in effectieve betalingen voor eind 2004. Om de steden het behoud van hun trekkingsrecht te verzekeren en omdat de problemen veroorzaakt werden buiten de wil van de steden om, werd een decreetswijziging aangevraagd die een verlenging toestaat voor dergelijke betalingen. Dit besluit geeft uitvoering aan die decreetswijziging.


* * *

In het kader van de subsidiëring van
stadsvernieuwingsprojecten hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de lijst van 10 geselecteerde projecten, de rangorde van de projecten en het subsidiebedrag per project. Voor vijf projecten die momenteel aan alle noodzakelijke voorwaarden voldoen, wordt de bevoegde minister gelast met de onmiddellijke uitwerking van de overeenkomsten met de Vlaamse steden. De vijf andere projecten krijgen subsidies op voorwaarde dat een nieuwe beoordeling van de afdwingbaarheid van de engagementen een positief advies oplevert.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit tot oprichting van een federaal comité voor de beveiliging van het spoorvervoer. Het beoogt het in dienst stellen van een structuur om daden van terrorisme tegen spoorweginstallaties, -vervoermateriaal of personen en goederen die per spoor worden vervoerd, te voorkomen en te bestrijden.


-----
einde

-----