Artsen zonder Grenzen


Eén helikoptervlucht per dag is lang niet genoeg

Jan Peter Stellema Projectcoördinator Jan Peter Stellema van Artsen zonder Grenzen was midden in het rampgebied in Pakistan toen de aardbeving toesloeg. Hij werd geëvacueerd, maar is weer terug in het zwaar getroffen dorpje Lamnian, en heeft hij met zijn team een medische hulppost opgezet.


---

---
20 oktober 2005
Eén helikoptervlucht per dag is niet genoeg om de duizenden die hier vastzitten te helpen. De meest spoedeisende gevallen kunnen we soms per helikopter afvoeren, maar de toestand van de rest van de bevolking hier verslechtert met de dag.

De problemen zullen alleen maar erger worden als de winter begint en de eerste sneeuw gaat vallen. We hebben tot nu toe alleen maar 2000 dekens aangevoerd gekregen per helikopter. Dat is niets is vergelijking met wat hier allemaal nodig is. De mensen zijn bang en wanhopig. Er moet snel iets gebeuren.

Er zijn heel, heel veel gewonden naar onze kliniek gekomen in de dagen sinds de ramp. Nog steeds komen er mensen aan met ernstig ontstoken verwondingen. In de afgelopen dagen hebben we amputaties gedaan en veel verbanden ververst van mensen die we al behandeld hadden.

Medisch gezien is de situatie in de vallei, die 25.000 mensen telt, onder controle. Daardoor heb ik mijn team kunnen opsplitsen en een gedeelte naar een nog geïsoleerdere plaats kunnen sturen waar nog helemaal geen hulp geweest was.

Toen ik vanochtend uit mijn tent kwam, zag ik een grote familie uit Rashan, dat nog verder weg ligt dan Lamnian. Ze waren met kleine kinderen te voet onderweg naar Muzaffarabad, omdat er nog geen hulp geweest was in Rashan. Ik word ontzettend kwaad als ik zoiets zie. Twaalf dagen na de ramp heeft nog niets dit gebied bereikt, behalve 2000 dekens, die per helikopter zijn gebracht. Er moet iets veranderen.

Bekijk videofragment van het live verslag van projectcoördinator Jan Peter Stellema vanuit Pakistan. (NOS Journaal, 18 oktober 2005).


---

---
16 oktober 2005 We behandelen alles wat je zou kunnen behandelen onder deze omstandigheden
Meer dan een week na de ramp komen er nog steeds mensen met vreselijke verwondingen naar onze kliniek die nog niet behandeld zijn. Veel van deze verwondingen zijn ontstoken en moeten snel schoongemaakt worden om te voorkomen dat mensen aan de ontstekingen overlijden. Iemand had een enorme hoofdwond. Grote stukken huid hingen erbij. Onze Canadese dokter heeft de wond ontsmet en de huid dichtgenaaid.

De ernstig gewonde patiënten gaan naar de tent hiernaast, waar een team van Pakistaanse chirurgen geweldig werk doet. Afgelopen vrijdag hebben ze 36 operaties gedaan. We werken hand in hand en we behandelen alles wat je onder deze omstandigheden zou kunnen behandelen. Wat nu het meeste nodig is, zijn tenten. Er is een enorm gebrek aan onderdak voor de mensen die hun huis verloren hebben.


---

---
8 oktober 2005 - De muren werden kauwgom
Ik was thuis, het was negen uur s ochtends. We zaten aan tafel. Met een Duitse collega nam ik sollicitatiegesprekken af toen de muren kauwgom werden. We renden naar buiten. Tien seconden later was het huis weg.

Onze verpleegkundige - een Zweedse - heeft enkele uren klem gezeten in het puin, maar kon gelukkig worden bevrijd. Ze is inmiddels geëvacueerd en maakt het naar omstandigheden goed. De buren hebben drie dochters verloren. Hier pal voor mij worden nu vijf doden langs gedragen. Het dorp is weg. Alles is ingestort.

Wat kan ik doen? Helpen is mijn werk, normaal zouden we de armen uit de mouwen moeten steken, maar we hebben niks. De medicijnen liggen onder het puin, omdat het daar koel is.
We moeten zorgen dat er hulp komt. Hier wonen achtduizend personen. We hebben dekens nodig en warme kleren. De winter komt eraan en er is niks over.