Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.
* District Apeldoorn


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT APELDOORN


21 oktober 2005


Politie stopt geweld jongerengroep

De politie in Apeldoorn heeft het onderzoek naar de ernstige geweldplegingen door een groep jonge verdachten afgerond. In totaal heeft de politie 14 jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar voor nader onderzoek op het politiebureau verhoord. Een deel van hen werd aangehouden en drie jonge verdachten werden voor meerdere dagen in hechtenis genomen.
Andere verdachten konden na een uitvoerig verhoor naar huis.

Het onderzoek werd begin september gestart, nadat meerdere meldingen van geweldplegingen in groepsverband bij de politie waren binnen gekomen, waaronder een poging tot doodslag op de het Stationsplein in Apeldoorn op 24 augustus jl, waarbij een toen 15 jarige jongen met een mes in zijn hals werd gestoken. De verwondingen vielen achteraf mee.


Openlijk geweld

Andere feiten bestonden uit mishandeling in een horecazaak aan de Hofstraat en meerdere vormen van openlijk geweld waarbij onder andere een 17 jarige jongen met een gummiknuppel werd geslagen, een 14 jarige werd mishandeld en van zijn fiets werd beroofd, een andere jongen met een mes werd bedreigd en twee jongens van 13 en 15 jaar werden geschopt en geslagen. Een 17 jarige werd met stokken geslagen en een jongen van 15 werd beroofd van zijn jack. Ook het spuiten van graffiti op Het Bolwerk en het vernielen van ruiten van twee basisscholen is uit het onderzoek naar voren gekomen.


Motief

De groep opereerde in wisselende samenstelling en had het vooral gemunt op leeftijdsgenoten. Een motief is niet of nauwelijks naar voren gekomen. Eén van de verdachte verklaarde aan de blik van een ander voldoende te hebben om tot geweld over te gaan.


Nadere informatie:
Bureau Communicatie
Persvoorlichting
Anton de Ronde 055 - 548 60 52
Bert Top 055 - 548 60 58
---- --