Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (21/10)

TILBURG, 21 oktober 2005

Caissières verdacht van verduistering in dienstbetrekking

TILBURG: Bij een winkel op de Besterdring is gistermiddag een 19-jarige medewerkster betrapt op verduistering in dienstbetrekking. Ze wordt verdacht van het verduisteren van batterijen en 1400 euro aan contant geld.

Het meisje had in de winkel twee pakken batterijen weggenomen en deze in haar eigen tas gestopt. Deze verduistering was op camera vastgelegd. De bedrijfsleider gaf aan dat dezelfde medewerkster vorige week een kassa verschil had van iets meer dan 1100 euro. Gisteren had ze een verschil van ruim 300 euro. De medewerkster werd aangehouden en meegenomen door de politie. Aan het bureau bleek dat zij in haar portemonnee 1300 euro had. Ook had ze twee briefjes van 50 los in haar zak zitten. Deze bedragen komen gezamenlijk overeen met de genoteerde kassaverschillen. De verdachte ontkende gisteravond de haar ten laste gelegde feiten. Een hulpofficier van justitie heeft haar in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

TILBURG: Ook vanmiddag is een caissière van een winkel op de Heuvelstraat aangehouden omdat ze er van verdacht wordt dat ze geld van klanten in haar eigen zak stopte in plaats van in de kassa. Het feit was meerdere keren gezien door andere medewerkers van de winkel. Bij de verdachte werd in haar fouillering een los briefje van 10 en voor 5 euro aan muntgeld aangetroffen. De caissière verklaarde dat zij dat geld van thuis had meegenomen om eten van te kopen. Ondanks dat het haar eigen geld was, deed zij toch afstand en gaat zij akkoord met een transactievoorstel.

Straatnaamborddieven aangehouden

GOIRLE: Twee jongens van 18 en 16 jaar uit Goirle zijn vannacht omstreeks 01.30 uur betrapt nadat ze een straatnaambordje aan het Bankven hadden losgeschroefd en gestolen. De jongens werden aangehouden op de Schietberg. Een beveiligingsman zag de jongens die via de St. Jacobsbaan in de richting van de Schietberg reden en waarschuwde de politie.

Zoektocht naar man die valse cheque aanbiedt

TILBURG: De politie heeft gistermiddag gezocht naar een man die rond 16.30 uur bij het GWK op de Spoorlaan een valse Traveller cheque t.w.v. 1000 euro had aangeboden.

Een medewerkster van de bank zag dat het biljet vals was. Hierop ging de man er vandoor. Agenten hebben de in omgeving van het station gezocht naar de verdachte. Bij deze zoektocht kregen de dienders ondersteuning van een politieheli, die toevallig in de buurt was. Een man die aan het signalement voldeed stapte in lijn 5. Een agent stapte daarop eveneens in de bus, waarna met hulp van een motorrijder de bus net voor het kanaal naar Noord een stopteken kreeg. De betrokken verdachte werd in de bus staande gehouden. Bij nader onderzoek bleek echter dat deze man het beslist niet kon zijn. De man die enigszins verbolgen was, is vervolgens na uitleg door agenten thuis gebracht.

Politie onderzoekt overval

TILBURG: Kort voor sluitingstijd, rond 18.00 uur heeft een nog onbekende man een overval gepleegd op een lectuur en tabakszaak aan de Thomas van Aquinostraat.

De dader kwam de zaak binnen en vroeg om een pakje vloeitjes. Daarna bedreigde hij met een mes een van de twee medewerksters. Een van de personeelsleden opende onder deze dreiging de kassa waarna de overvaller een greep in de kassa deed en enkele bankbiljetten van 5 en 10 euro heeft gestolen. Het gaat in elk geval om een gering bedrag. Hierna rende de rover de winkel uit en stapte op zijn fiets die voor de winkel stond. Hij is gevlucht in de richting van de Wandelboslaan. Het zou gaan om een getinte man, lengte circa 1.70 meter, hij is circa
1.70 meter lang.

Man aangehouden met rij ontzegging

TILBURG: De politie heeft gisteravond omstreeks 19.30 uur op de Hoflaan een 20-jarige Tilburger aangehouden die een auto bestuurde terwijl hij een rij ontzegging heeft. De auto waarin hij reed is in beslag genomen.

Agenten zagen gisteravond een auto met hoge snelheid vanuit de Vlierlaan de Hoflaan inrijden. De agenten hoorden dat het voertuig met een zeer hoog toerental en gierende banden reed. De bestuurder kon met moeite de auto onder controle houden. Hierop is hij aan de kant gezet. De bestuurder bleek een bekende van de politie te zijn die al eerder voor verkeerszaken, diverse aanrijdingen, met de politie in aanraking is geweest. De rij ontzegging heeft hij gekregen na een aanrijding met een fietser. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie treft hennepkwekerij aan

TILBURG: Een stroomstoring heeft de politie gisteravond op het spoor gezet van een hennepkwekerij. In de Jan Erasstraat was gisteren twee keer een hoofdstop / zekering gesprongen. Dit kwam volgens de Essent medewerker omdat er 12 keer zo veel stroom werd afgenomen als gemiddeld gebruikelijk is. Ter plaatse bleek dat de storing veroorzaakt werd vanuit één woning. De politie heeft deze woning betreden waarbij in twee slaapkamers een hennepkwekerij werd aangetroffen. Er stonden 206 planten. Er zijn 45 lampen in beslag genomen en afgevoerd. De politie heeft een 23-jarige Tilburger aangehouden die zich nabij de woning bevond en die volgens buurtbewoners regelmatig in het bewuste pand vertoeft.

Politie onderzoekt vier straatroven

TILBURG: Gisteravond en vannacht zijn vier Tilburgers het slachtoffer geworden van straatroof. De incidenten vonden plaats op de Schouwburgring, het Stadhuisplein en de Korvelseweg(2). In drie gevallen ging het de rovers om de mobiele telefoons van de slachtoffers die op dat moment met hun toestel aan het bellen of SMSen waren. In een vierde geval werd een laptop buitgemaakt.

Straatroof is een van de speerpuntfeiten van de Tilburgse politie. Zo is een rechercheur vrijgemaakt om alle straatroven te vergelijken en te analyseren. In de eerste 8 maanden van dit jaar werden 157 straatroven genoteerd. Dit is aanmerkelijk minder dan de 225 straatroven vorig jaar in dezelfde periode. De politie houdt de ontwikkelingen op dit speerpuntfeit nauwlettend in de gaten en zal indien nodig aanvullende maatregelen nemen zoals extra surveillances en recherchecapaciteit.

Een 19-jarige Tilburger werd donderdagavond omstreeks 20.20 uur op de Schouwburgring het slachtoffer van straatrovers. Terwijl hij met vrienden stond te praten werd hij van achteren genaderd door een gele scooter. De bestuurder daarvan stopte naast hem. Hierop kreeg hij direct van de passagier een klap op zijn linkeroog, waardoor hij op de grond viel. Tijdens het tumult wisten de rovers de laptop( merk Nec) uit zijn tas met een waarde van 2000 euro te stelen. Het zou gaan om twee daders van vermoedelijk Noord Afrikaanse of Zuid Europese afkomst.

Omstreeks 02.00 uur is terwijl hij op het Stadhuisplein liep, een 19-jarige Tilburger beroofd van zijn telefoon. Hij was op dat moment aan het SMSen met zijn vriendin. De straatrover fietste langs hem en rukte in het voorbijrijden de mobiele telefoon uit zijn handen. Het ging om een kleine blanke man met gitzwart kort haar.

Op de Korvelseweg is vannacht een 21-jarige Tilburgse omstreeks 04.30 uur beroofd van haar grijze mobiele telefoon merk Samsung. Het slachtoffer fietste naast haar zus in de richting van de Ringbaan Zuid en was aan het bellen met haar GSM-telefoon.

De straatrover kwam tussen hen in fietsen en trok de telefoon uit de handen van het slachtoffer. Hierna reed de dader snel een straatje in het zou gaan om een blanke circa 30-jarige kalende man.

Eveneens op de Korvelseweg, rond 04.40 uur is een 20-jarige Tilburger beroofd van zijn mobiele telefoon. Ook dit slachtoffer reed al bellend op zijn fiets in de richting van de Ringbaan Zuid. Naast hem stopte een rode auto. Een passagier stapte uit en bedreigde het slachtoffer en dreigde hem neer te steken als hij zijn mobieltje niet afgaf. Hierop gaf het slachtoffer zijn Samsung GSM-telefoon af, waarna de dader weer in de auto stapte. Bij deze roof zou het gaan om een licht getinte man met zwart kroes haar, lengte circa 1.85 meter.

Politie pakt twee rijders onder invloed

TILBURG: De politie heeft vannacht op de Ringbaan West een 30-jarige Waalwijker aangehouden die zijn auto bestuurde, terwijl hij onder invloed van alcohol verkeerde. De man blies 590 ugl, wat overeenkomt met 1,35 promille. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De agenten controleerden de bestuurder omdat hij zondanig slingerde op de rechterrijstrook dat de agenten die over de linkerrijstrook reden met hun auto sterk moesten afremmen om een aanrijding te voorkomen. De bestuurder had naar eigen zeggen vier glazen bier gedronken.

En combinatie van drank en medicijnen is volgens een 55-jarige Tilburger de oorzaak van het feit dat hij vannacht met zijn auto tegen een verkeersbord en een lantaarnpaal reed. Het incident gebeurde omstreeks 04.30 uur op de Sweelinkclaan. De bestuurder werd aangehouden. Hij blies 485 ugl wat overeenkomt met 1, 1 promille.

Politie beleeft rustige uitgaansnacht

TILBURG: Hoewel er vanwege wellicht de herfstvakantie meer publiek op de been was dan normaal op een donderdagavond heeft de politie vannacht slechts twee aanhoudingen hoeven te verrichten in het uitgaanscentrum.

Een 23-jarige Tilburger werd omstreeks 03.45 uur op het Hendrikhof aangehouden omdat hij van twee fietsen de dop van bel eraf draaide en deze weggooide. Op de Heuvel werd omstreeks 03.45 uur een 18-jarige Tilburger aangehouden omdat hij te dronken was om nog op zijn eigen benen te kunnen staan. Verder bekeurde de politie vijf wildplassers en één persoon die zich niet kon legitimeren.

Man aangehouden na bedreiging medewerkster winkel

TILBURG: Gistermiddag heeft een 23-jarige Tilburger een 51-jarige medewerkster van een winkel op de Schouwburgring bedreigd. De verdachte uitte de bedreigingen nadat de medewerkster had gezegd dat ze een MP3 speler niet om wilde ruilen omdat de CD-rom met software ontbrak. Hierop ontstak de verdachte in woede en dreigde de verkoopster op te wachten en dan af te maken. De politie heeft de verdachte later in Tilburg nabij zijn huis adres aangehouden.

Auteur: Willem van Hooijdonk