Gemeente Zwolle

Parkeergarage Diezerpoort wordt opgeknapt

Afgelopen week is een begin gemaakt met het beter benutten van de Diezerpoortgarage door middel van een publiciteitsactie. Want dat is nodig. Op zaterdagen - het drukste moment van de week - wordt deze garage maar voor een derde deel gebruikt, van de 600 parkeerplaatsen worden er maar 200 benut. Dat kan en moet beter. In Parkeernota van de gemeente Zwolle is afgesproken om actie te ondernemen om deze parkeergarage ook op zaterdag vol te krijgen. Zodat niet iedereen in de file staat om de auto te parkeren bij het Maagjesbolwerk of Noordereiland. Het college van B&W heeft besloten om tot een programma van eisen te komen en de samenwerking te zoeken met Tresforte, eigenaar van het winkelcentrum Diezerpoort, om de Diezerpoortgarage aantrekkelijker te maken voor het publiek.

Sinds vorige week zijn parkeerders op ludieke wijze gewezen op de parkeergarage Diezerpoort door de Zwols-blauwe voetstappen op de straat. Iedereen kan de voetstappen tellen en daarmee een ballonvaart boven Zwolle winnen. De garage krijgt nog voor het einde van het jaar een opknapbeurt.

Plannen
Samen met de eigenaar van het winkelcentrum, Tresforte, wordt gewerkt aan het opstellen van een programma van eisen om de parkeergarage Diezerpoort structureel beter te benutten. Het gaat om een verbetering van het gebruik en daarmee de exploitatie van de garage. Uit onderzoek is gebleken dat de inrichting bijvoorbeeld beter kan en de herkenbaarheid ook. Verder is een belangrijk aspect dat voetgangers de garage alleen in en uit kunnen via het winkelcentrum of de in- en uitgang voor auto's aan de achterzijde. Op deze manier is het gebruik van de garage gekoppeld aan de openingstijden van het winkelcentrum, wat bijvoorbeeld betekent dat deze 's avonds niet gebruikt kan worden. Dit kan wellicht anders en beter. Ook in het licht van de openstelling van de nieuwe schouwburg 'De Spiegel' in het najaar van 2006.

De planning is om begin 2006 de plannen rond te hebben en in beeld te hebben welke kosten hiermee zijn gemoeid, zodat daarna de beslissing genomen kan worden of en zo ja wanneer de noodzakelijke aanpassingen kunnen worden uitgevoerd.