Gemeente Zwolle

Voorstel plannen met Binnenstad: Watergoot schrappen, Rodetorenplein realiseren

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de watergoot in het Binnenstadsprogramma te schrappen om zo het Rodetorenplein mét landtong te realiseren. Samen met de ¤ 650.000,- extra uit de begroting 2006 voor de binnenstad kan het hele plan voor het Rodetorenplein worden gerealiseerd. Zo krijgt Zwolle er een evenementenplein van betekenis bij. De gemeenteraad is eerst aan zet met de behandeling van de begroting 2006. Daarna kan het college verder met deze plannen.

Op 7 juni jl. heeft het college het Definitief Ontwerp voor de Grote Markt, Melkmarkt, Rodetorenplein vastgesteld. Op basis van dit besluit heeft de gemeenteraad het uitvoeringskrediet voor de herinrichting van de Grote Markt en de Melkmarkt ter beschikking gesteld. Hierin werd aangegeven dat de realisatie van de watergoot afhankelijk was van het verkrijgen van een sluitende dekking voor het totale project Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein. Op dat moment waren er niet voldoende financiële middelen voorhanden om het Rodetorenplein in z'n geheel te financieren. De raad heeft toen besloten om in principe het Rodetorenplein met een landhoofd te realiseren en hiervoor de benodigde procedures en voorbereidingen te starten. Er zou worden gezocht naar aanvullende middelen om zo het hele plan toch mogelijk te maken. Nu wordt een voorstel gedaan, waarin wordt aangegeven op welke wijze in de ontbrekende dekking kan worden voorzien.

Schrappen
Het schrappen van de watergoot in het Binnenstadsprogramma levert de gemeente een sluitende begroting op voor het totale project Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein. Nu kan het balkon van de binnenstad, het Rodetorenplein, worden aangelegd. Andere overwegingen om de watergoot te schrappen uit het plan zijn: de kosten voor de aanleg zijn relatief duur, beheer en onderhoud vergt aanzienlijk veel aandacht, en de maatschappelijke tegenstand voor de aanleg van de watergoot.