Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 21

OKTOBER 2005

Vlaamse impuls in Zoo Antwerpen zorgt voor versnelde vernieuwing

Vandaag kon de Antwerpse Zoo voor de vierde keer dit jaar de opening van een nieuw dierenverblijf aankondigen. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois bezocht in avant-première het nieuwe berenverblijf. Tijdens zijn bezoek prees de minister de doorgedreven vernieuwingsoperatie van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA). De Zoo is volgens hem hét voorbeeld van een succesvol investeringsbeleid door de Vlaamse overheid.

De KMDA werd opgericht in 1843 en beheert momenteel de Antwerpse Zoo, het Dierenpark Planckendael, natuurreservaat De Zegge in Geel en het Flanders Congress and Concert Centre (met de Koningin Elisabethzaal). Sinds 1985 wordt de maatschappij gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. In 2002 werd voor het eerst een beheersovereenkomst gesloten tussen de Vlaamse regering en de KMDA.

In 2005 betoelaagde voogdijminister Bourgeois de werking van de Antwerpse Zoo voor een bedrag van 2,3 miljoen euro. Daarbovenop kreeg de KMDA nog eens 656.000 euro als investeringstoelage. Die investeringen lonen: jaar na jaar stijgt het eigen inkomen van de maatschappij. In 2004 was dat maar liefst bijna 24 miljoen euro. "Met de financiële impulsen in de populairste toeristische attractie van Vlaanderen, ondersteunen we niet alleen de toeristische sector, maar ook de lokale economie. Weet dat in Vlaanderen jaarlijks maar liefst 429 miljoen euro wordt besteed bij attractiebezoeken en dat voor elke euro die binnen de attractie wordt besteed, er nog eens 2 euro naar de lokale economie er rondom gaan," aldus minister Bourgeois.

Met de investeringen van de Vlaamse overheid en de eigen inbreng kon de KMDA dit jaar al 4 verblijven aanpassen. "En dat is voor een dierentuin van 162 jaar oud, centraal in de stad gelegen, geen evidente operatie. Terecht wordt steeds meer comfort voor dier en bezoeker geëist. Maar vooral het verruimen van de dierenverblijven is een uitdaging voor de Zoo. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid en het goede beheer door de KMDA zijn volgend jaar alle dierenverblijven perfect in orde," aldus Bourgeois.

Na de nieuwe bergbiotoop, het nachtdierenverblijf en het aquarium werd nu dus ook het berenverblijf grondig vernieuwd. In de voormalige stek van de ijsberen en bruine beren komen nu een aantal neusberen en brilberen. Het verblijf werd flink vergroot en er werden diverse rotspartijen en speciale bomen geplaatst voor deze klimgrage beersoorten. In totaal kostte de verbouwingen 1 miljoen euro. Binnenkort opent ook het gerenoveerde runderverblijf en beginnen de werken aan het reptielengebouw. De laatste hindernis alvorens volledig in orde te zijn, vormt het verblijf voor de giraffen. De KMDA onderneemt momenteel de nodige stappen om ook deze dieren ruimer te kunnen huisvesten.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be