Gemeente Alkmaar


College dringt bij Rijk aan op meer duidelijkheid invloed UMTS-zenders

Alkmaar, 19 oktober 2005

Het college neemt de grote ongerustheid serieus die bij een deel van de Koedijker bevolking leeft. Honderden Koedijkers hebben bezwaar ingediend tegen het collegebesluit om een UMTS-zender te plaatsen in hun buurt omdat zij vrezen voor gezondheidsrisico's die de UMTS-zender met zich mee zou brengen. Die vrees wordt gevoed door uiteenlopende uitkomsten van onderzoeken naar de gevolgen van UMTS-straling.

Het Alkmaars antennebeleid sluit aan op het rijksbeleid. Niettemin dringt het college, via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan bij het Rijk, met name het ministerie van VWS, om nader onderzoek te verrichten naar de gezondheidsaspecten van UMTS. Ook verwacht ze dat het Rijk extra communiceert over mogelijke gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan UMTS. Momenteel loopt nog een bezwarenprocedure van een deel van de Koedijkbewoners rondom de plaatsing van de antennemast. Bij de provider zal er op worden aangedrongen dat deze de antennemast niet plaatst totdat de bouwvergunning onherroepelijk is.

Onderzoeken
Zoals gezegd volgt de gemeente het Nationaal Antennebeleid. Het Kabinet ziet geen reden tot aanpassing daarvan. Het Kabinet stelt dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat GSM- en UMTS-masten schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het rijk baseert zich op wetenschappelijke rapporten van TNO en de Gezondheidsraad. Andere rapporten die wijzen op mogelijke effecten, hebben volgens de rijksoverheid te weinig wetenschappelijk gehalte.

Zorgvuldigheid
Het college van B&W van Alkmaar laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat het besluit om de komst van een vervangende antennemast op het terrein van voetbalvereniging Koedijk mogelijk te maken zorgvuldig tot stand is gekomen. Dat is gebeurd overeenkomstig het door de raad vastgestelde gemeentelijk antennebeleid, dat aansluit op het rijksbeleid.

Aandacht voor relatie UMTS en gezondheid
Niet alleen in de gemeente Alkmaar, maar ook in de rest van Nederland staat de relatie tussen UMTS-zenders en de volksgezondheid op de agenda. Hoewel het college van B&W vooralsnog geen reden ziet tot zorg, wil het de signalen vanuit de Alkmaarse samenleving kenbaar maken bij het rijk en haar wijzen op haar verantwoordelijkheid. Met name vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt een actievere rol verwacht. Er is behoefte aan meer informatie, en duidelijkheid en dus ook aan communicatie over UMTS en volksgezondheid. Nader nationaal maar ook internationaal onderzoek zou daaraan kunnen bijdragen. De brief die het ministerie van VROM onlangs stuurde aan de gemeenten, vindt het college onvoldoende.

21 oktober 2005