Gemeente Alkmaar


De eerste plannen voor winkelcentrum De Mare in beeld

Alkmaar, 19 oktober 2005

Het winkelcentrum De Mare is aan een flinke opknapbeurt toe. Behalve dat gedeeltes worden opgeknapt komt er ook een nieuw winkel- en woongedeelte bij. De parkeergarage wordt vernieuwd en ook het Europaplein krijgt een nieuw uiterlijk. `Na jaren van onderhandelen en afstemmen met veel verschillende betrokkenen, zijn nu de ideeën gevormd. Het heeft een tijd geduurd, maar het zijn dan ook wel hele mooie plannen! Het wordt een enorm karwei. Ik ben me ook de overlast bewust die het geven gaat tijdens de uitvoering ervan, voor de bewoners, maar ook voor de winkeliers en het winkelend publiek. Ik hoop dat het eindresultaat ervoor zorgt dat naderhand alle moeilijke momenten vergeten worden', aldus de heer Van Vliet, wethouder Ruimtelijke Ordening.

De partijen
Met veel partijen zit de gemeente om de tafel voor de winkelcentrumplannen. Dit zijn onder ander de Vereniging van Eigenaren (de eigenaren van winkels in en de huizen boven het winkelcentrum), ING Real Estate en winkeliers. Ieder draagt in overleg met elkaar zijn deel bij. Nu liggen er vijf plannen rondom het winkelcentrum.

De plannen
Verbeteren parkeergarage onder de Mare
Deze plannen zijn van de Vereniging van Eigenaren (winkeliers en huiseigenaren). Zij hebben het architectenbureau Breddels uit Heerhugowaard in de arm genomen om hun plannen uit te werken. Voor de renovatie van deze parkeergarage heeft het architecten bureau een bouwaanvraag ingediend. De gemeente is zeer tevreden over dit ontwerp. De bouwaanvraag zit momenteel in een artikel 19 procedure, aangezien het in strijd is met de huidige bestemmingsplan. Volgens het nieuwe bestemmingsplan voldoet het bouwplan wel. Enkele ideeën voor de vernieuwde parkeergarage zijn: de ingang aan het Europaplein wordt beter en netter en de ingang aan de Laan van Brussel komt te vervallen. Ook de sluitingstijd van de garage gaat veranderen. 's Nachts mogen alleen bewoners parkeren.

Uitbreiden winkelcentrum
ING Real Estate houdt zich bezig met de uitbreiding van het winkelcentrum. Zij hebben voor het ontwerp hiervan Bonnema architecten ingeschakeld. De uitbreiding moet komen aan de westzijde van het Europaplein. Hier komen ongeveer 5.000 m2 winkelruimte en twee woontorens met 60 woningen erboven, waarvan 40 koop- en 20 huurwoningen.

Verbeteren bestaande winkelcentrum
Vereniging van eigenaren heeft architectenbureau: Breddels ook voor deze verbetering gevraagd. De voorgevel van de winkels kan 2 tot 4 meter naar voren. En het uiterlijk van de winkels wordt weer mooier gemaakt.

Ontwerpbestemmingsplan de Mare
De gemeente heeft het ontwerpbestemmingsplan van De Mare aangepast. Dit bestemmingsplan ligt tot 3 november 2005 ter inzage bij het Stadskantoor (Mallegatsplein) en in dienstencentrum De Mare. De bewoners en winkeliers kunnen zich ook over het bestemmingsplan informeren tijdens de informatiedag op 20 oktober.

Herinrichtingsplan Europaplein
Ook het Europaplein wordt opnieuw ingericht. Enkele ideeën zijn: de ingang van het parkeerplein wordt verlegd. De parkeervakken worden anders gegroepeerd zodat er twee grote vlakken ontstaan. Het vlak het dichtst bij de winkels kan dan voor de markt op woensdagmiddag gebruikt worden. De bezoekers die met de auto komen kunnen dan hun auto op dat andere vlak parkeren.

Planning
Het is onder andere afhankelijk van hoe de plannen ervaren worden komende donderdag, wanneer er begonnen kan worden met het uitvoeren van deze plannen. Indien de plannen goed worden bevonden dan kan er begin 2006 al begonnen worden met het opknappen van de parkeergarage. De start voor het verbeteren van het winkelcentrum en de uitbreiding daarvan zal eind 2006 zijn. Het nieuwe gedeelte van het winkelcentrum en woongedeelten is eind 2008. In de zomer van 2006 zal het Europaplein gefaseerd worden heringericht.

21 oktober 2005