Gemeente Bedum


21 oktober 2005

De begroting van de gemeente Bedum voor 2006 is sluitend. Maar; voorzichtigheid is geboden, zo schrijft het college in de aanbiedingsbrief aan de raad. Want ook al herstelt de financiële situatie; herstel gaat maar langzaam en is afhankelijk van vele factoren. Omdat de financiële positie van de gemeente broos is, is een terughoudend financieel beleid verstandig. Om de begroting voor 2006 sluitend te krijgen hebben b&w 185.000,- uit de algemene reserve aangewend. In de voorjaarsnota van 2005 werd dit tekort al voorzien. Dat is verantwoord omdat de financiële situatie van de gemeente na 2006 naar verwachting verbetert.

Om de meerjarenbegroting 2007-2010 structureel sluitend te maken stelt het college ondermeer voor de tarieven van een aantal gemeentelijke producten en diensten geleidelijk meer kostendekkend te maken. Ook wordt voorzien in terugdringing van de eigen kosten, waaronder de personeelskosten. Overigens is er een aantal zaken die het opstellen van de meerjarenbegroting bemoeilijkten. Zo is bijvoorbeeld op dit moment nog niet geheel duidelijk hoe en of het Rijk de op stapel staande afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB op langere termijn volledig compenseert.

Het college wil in 2006 een aantal gebieden herinrichten. Boterdiep Wz te Zuidwolde wordt ingericht tot 30 km-zone. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met omwonenden. Het college wil in het voorjaar van 2006 starten met de herinrichting van de Schoolstraat in Bedum ter hoogte van het gemeentehuis en de nieuwe appartementen. Een werkgroep waarin belanghebbenden zijn vertegenwoordigd werkt aan een inrichtingsplan. Dit plan wordt nog dit jaar voorgelegd aan de hele Bedumer bevolking. Burgemeester en wethouders stellen het vervolgens vast. Voor de uitvoering van het meerjarenplan openbare verlichting is voor 2006 118.000,- beschikbaar. Van dit bedrag wordt de verlichting in onder meer het gebied ten westen van de Stationsweg en de noordkant van de Wilhelminalaan in Bedum vervangen. De aanwonenden worden nadrukkelijk betrokken bij het bepalen van de locaties van de nieuwe lantaarnpalen.

Vanwege de slechte staat van de wegverharding van de Bernhard-, Juliana-, Emmalaan, de Schultingastraat en Coendersstraat wordt in 2006 onderhoud gepleegd. Bewoners van die omgeving vragen speciale aandacht voor de verkeersveiligheid en de parkeergelegenheid. In overleg met hen wordt een plan voor herinrichting van het totale gebied gemaakt. De verlichting wordt bovendien vervangen. De riolering aan de Bernhardlaan is hard aan vervanging toe. Deze wordt vervangen wanneer de straat wordt heringericht. Afhankelijk van de staat van de riolering in de omliggende straten wordt bezien of herstelwerkzaamheden aan de riolering nodig zijn.

Als het parlement het wetsvoorstel goedkeurt, wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)vanaf 1 juli 2006 stapsgewijs ingevoerd. Gemeenten worden met de WMO verantwoordelijk voor activiteiten die het mensen mogelijk maken om weer mee te doen in de samenleving. Vooruitlopend op de invoering van de WMO werkt de gemeente aan de totstandkoming van een lokaal loket waar men vanaf 1 januari 2006 terecht kan met een groot aantal vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ook via www.bedum.nl is dit loket te zijner tijd te raadplegen. Voor de invoering van de maatregelen die de wet vereist, is vooralsnog een bedrag van ongeveer 48.000,- beschikbaar. De gemeente Bedum besteedt veel aandacht en geld aan sport. Zo participeert de gemeente in het zogenaamde Groninger Sport Model waarmee jongeren in de basisschoolleeftijd worden gestimuleerd te sporten. In 2006 krijgt ook bewegingsstimulering van 50+ ers extra aandacht. Hiervoor is 7.000,- beschikbaar. Met dit geld wordt ondermeer een speciale krant verspreid onder 50+ ers en wordt een informatiemarkt georganiseerd. Bovendien krijgt de doelgroep begin 2006 een fittest aangeboden. Het college stelt voor om 18.000,- beschikbaar te stellen voor renovatie van veld 2 op het sportcomplex aan de Sportlaan te Bedum. Voor vervanging van de omheining van veld 5 van dit sportcomplex wordt 7.000,- uitgetrokken.

Bedum is een relatief goedkope gemeente binnen de provincie Groningen voor wat betreft belastingen en heffingen. Volgens de provinciale belastingdrukmeter neemt Bedum een 6e plaats in wanneer het gaat om de laagste heffingen voor inwoners. B&w willen dit graag zo houden, maar willen het voorzieningenniveau wel zoveel mogelijk op peil houden. Dat de hoogte van de belastingen en heffingen moet stijgen is daarom onontkoombaar. Desondanks blijft Bedum een relatief goedkope gemeente. Het college stelt voor de afvalstoffenheffing te verhogen met 4,67%. Dit om het kostendekkingspercentage voor de afvalstoffenheffing te kunnen handhaven op 90%. Om de projecten van het gemeentelijk rioleringsplan te kunnen uitvoeren moet het tarief voor het rioolrecht met 2,82% worden verhoogd. Om tot volledige kostendekking te komen moet het tarief begraafrechten worden verhoogd. Bij het opstellen van de begroting is het college er vanuit gegaan dat de heffing op het gebruikersdeel van de OZB per 1 januari door het Kabinet wordt afgeschaft. Het Rijk compenseert het wegvallen van dit deel aan de gemeente. Deze afschaffing levert een financieel voordeel op voor een groot aantal inwoners. De belastingdruk (inclusief afvalstoffenheffing, reinigingsrechten en rioolrechten) voor een huishouden met een woning van bijvoorbeeld 150.000,- neemt in 2006 met bijna 120,- af. In het verlengde hiervan stelt het college voor om ook het gebruikersgedeelte van de roerende-zaakbelasting af te schaffen. Hierdoor kan ook deze categorie belastingplichtigen van de door het Kabinet beoogde koopkrachtverbetering profiteren. Het college stelt voor om het eigenaarsdeel van de OZB en de belasting op roerende woon- en bedrijfsruimten te verhogen met 2,0%.

De gemeenteraad vergadert op 8 en 10 november over de begrotingsvoorstellen. Op beide avonden begint de vergadering om 19.30 uur.