Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlands jeugdteam goed uit de startblokken bij Arctic Cup

Woensdagmiddag om half vijf plaatselijke tijd arriveerde de Nederlandse delegatie in de stad Moskou. Een bezoekje aan het Rode Plein en het Centraal schaakgebouw, waar de Botwinnik-school jarenlang is ondergebracht, kan niet uitblijven bij een uitzending als deze. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor toernooien, maar ook het schaaktijdschrift '64' van Roshall en de Russisch schaakbond onder leiding van Bach waren hier gehuisvest.

Het gebouw behoort tot een verleden dat symbool staat voor de Communistische glorietijden. Dit verleden zie verder je overal terug, waarbij vooral het bureaucratische papierwerk de grootste last is voor de huidige toerist. Toch zie je meer en meer dat Moskou zich ontwikkelt tot een moderne stad met alle bijhorende kapitalistische verschijnselen. Overal neonlicht, verschillende McDonalds, IKEA of gewoon een Gipermarket waar je echt van alles kunt krijgen.

Dhr. Kostiev, voorzitter van de ISCU (wat vrij vertaald kan worden met Schoolschaak) begeleidde ons de gehele avond bij het uitstapje naar het centrum van Moskou. Om daar te komen moesten wij een indrukwekkend metroreisje ondernemen. Geurt Gijssen vertelde onderweg een erg leuke anekdote, genaamd Het probleem van de romantische roltrapdramatiek. Dit gaat als volgt. Een jongen ziet, terwijl hij de roltrap onhoog neemt, een leuk meisje,dat uiteraard net naar beneden gaat. Bovenaan gekomen draait hij zich om en snelt naar beneden. Helaas had het meisje hetzelfde idee. Ze zien elkaar weer, maar bereiken elkaar niet. Als de jongen beneden aankomt, weet hij niet wat hij moet doen. Wachten of weer naar boven gaan? Het meisje besluit net als de jongen te wachten. Ze hebben elkaar niet meer gezien. Tenzij Geurt een van zijn wensen in vervulling laat gaan en de roman met een minder dramatisch einde toedraagt.

Het jeugdteam in Moskou, achtergrond: Christus de Ridderkerk

Gisteren verliep de reis naar Salekhard vlekkeloos. Een zachte sneeuwachtige dag begroette ons aldaar. In een volgeladen bus konden de meesten genieten van hun eerste Siberische uitzichten. Lange vlaktes, weinig begroeiing en af en toe een bevroren watertje waar vooral coaches zich niet op mogen wagen! Mocht u de pointe hiervan ontgaan, in een paar dagen kom ik hierop uitgebreid op terug. Het hotel ziet er voortreffelijk uit. Ruime kamers, mooie inrichting en (niet onbelangrijk in Siberië) goed geïsoleerd!

Na de formele plichtplegingen en zoute haring met rijst als avondeten, kwam bij de loting Vologda uit de bus rollen. Een van de sterkste teams met aan bord 1 Rakhmanov (2429), bord 2 Rozum (2294), Bbrd 3 Polonsky (2087), het meisjesbord wordt vertegenwoordigd door Zapankova en het bord t/m 10 jaar door Mamedov.
Terwijl ik dit bericht schrijf, heeft Pepijn het eerst punt binnen gehaald. In de opening accepteerde hij een dubbelpion om spel te krijgen over de g-lijn. Wit had licht voordeel, maar dat werd teniet gedaan door de volgende mooie actie:

19...d5! Zwart reageert op de juiste manier. Een flankaanval wordt bij voorkeur met een centrumactie beantwoord. 20.exd5 Beter was gelijk 20.Lb3 20...cxd5 21.Lb3 e4 Geeft Lg6 een actievere bestemming. 22.dxe4 Lc7 23.Kh1 Dxe4 24.f3 Txg4 Een mooie klassieke koningsaanval. Gaatje maken, stukken erbij en matzetten. Bij Pepijn ziet u het allemaal! 24...£xg4 was nog iets krachtiger geweest, door de directe matdreiging op h3. 25.De1 Lg3 26.De2 Txh4 27.Kg1 Dh3 28.Tf2 Dh1 mat. 01

Pepijn doet zich tegoed aan een ijsje!

Twan zorgde voor het tweede punt. Een prettig openingsvoordeeltje zette hij vlotjes om in een gezonde vrijpion. Twan wist zijn paard, via de juiste koers, naar een mooi veld te brengen om vervolgens met een dubbele aanval het punt binnen te loodsen.
Matthew verloor van een sterkere tegenstander. Weliswaar had hij betere verdedigingen, maar Rakhmanov zag vandaag meer. Robin stond lange tijd een stuk voor, maar moest wel een onzekere koningstelling verdedigen. Rozum won het stuk terug en later werd het remise via zetherhaling. Bianca won in de langste partij van de dag. In het eindspel dacht ze een kwaliteit te verliezen, maar kon daarentegen via een kleine combinatie promoveren. Het team behaalt zo een mooie 3,5 -
1,5 overwinning. De coach is zeer tevreden!


---

Uitslag winnaars klantenonderzoek

In de afgelopen weken zijn diverse leden en ex-leden opgebeld door een team van medewerkers van het Bondsbureau. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het grotere klantenonderzoek dat in het kader van de ontwikkeling van het Strategisch Marketing Plan wordt uitgevoerd. Er zijn enkele doelgroepen nader ondervraagd over de redenen waarom zij lid zijn geworden of waarom zij juist hun lidmaatschap hebben opgezegd. De vier ondervraagde groepen zijn:

- instromende groep tussen de 4 - 11 jaar

- instromende groep tussen de 35 en 45 jaar
- ex-leden van het afgelopen half jaar jonger dan 20 jaar
- ex-leden van het afgelopen half jaar, ouder dan 20 jaar

Voor de deelnemers aan de enquête zijn enkele prijsjes beschikbaar gesteld die d.m.v. loting zijn toegekend. De winnaars zijn: Rowan Bottema, Wassenaar
Roel Brandenburg, Drachten
Chistopher Brookes, Aalsmeer
Stijn van Catz, Tilburg
Stefan van Bemmel, Zoetermeer
Jasper Overmars, Leeuwarden
Frederik Hagerop van Eijs, Delft
Patrick Dijkstra, Dronten
H. Kloosterman, Delfzijl
C.J. Brands, Driebergen Rijsenburg
F.P.M. Dujardin, Bilthoven
M.A. Logtmeijer, Groningen
De prijsjes zijn: sleutelhanger, CD-ROM Schaakmat of schaakstropdas.
---