FNV

Vraag om behoud zoveel mogelijk filialen en banen Foto Kral

FNV Bondgenoten heeft de curator van het failliete Foto Kral vrijdag gevraagd bij een doorstart zoveel mogelijk filialen en banen mee te geven. Bij het bankroet van de landelijke fotoketen zijn 470 werknemers - waarvan 100 oproepkrachten - betrokken. De curator beloofde in zijn onderhandelingen met gegadigden mee te laten wegen dat zoveel mogelijk van de honderd winkels open blijven. Vakbondsbestuurder Ingrid van Nieuwkuijk bracht haar zorg over dat slecht lopende filialen geslachtofferd zullen worden. "Maar door de woorden van de curator hoop ik nu maar dat dat mee zal vallen."

Foto Kral verzette de bakens niet op tijd. "De directie heeft niet goed ingespeeld op de digitale ontwikkelingen", analyseert Van Nieuwkuijk. "Het bedrijf heeft gewoon zitten blunderen."

Maandag komen de werknemers op uitnodiging van de curator bijeen in de Utrechtse Jaarbeurs. Van Nieuwkuijk zal daarbij namens de vakbond aanwezig zijn. Zaterdag ontvangen de vakbondsleden een brief met een folder die uitleg geeft over de gang van zaken bij faillissement. Het loon over oktober wordt door UWV betaald.

Het ging al langer slecht met Foto Kral. Van Nieuwkuijk kreeg een signaal van haar leden dat bij de belastingdienst een grote schuld was opgebouwd. In een gesprek met de interim-directie kreeg ze een mooi verhaal te horen over nieuwe investeringen en een reorganisatie waarbij het hoofdkantoor in Veendam en het fotolab gesloten zouden worden. Het kantoor zou verhuizen naar Groningen. Voor het herstelplan zouden twee investeerders belangstelling hebben, maar zij haakten afgelopen week af.

Onder het faillissement vallen ook de winkels met de namen Foto Objektief en 1-Hour Super Photo.

Het gaat niet goed met de negenhonderd fotozaken in Nederland, blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel. Vorig jaar daalde de omzet met 13 procent, met name hevige concurrentie van bedrijven als MediaMarkt en HEMA.

Hieronder kunnen de leden van FNV Bongenoten bij Foto Kral de info over het faillissement ophalen.
Attachments:
info Foto Kral.doc