Groen!

Brussel, 21 oktober 2005

Groen! roept minister op fiscale amnestie ongedaan te maken: Groen! schenkt Freya Van den Bossche witwasmachine

Tinne Van der Straeten Groen! heeft vandaag actie gevoerd voor het kabinet van kersvers minister van begroting Freya Van den Bossche (SP.A). Groen! roept de nieuwe begrotingsminister op de beslissing van haar voorganger om opnieuw een operatie fiscale amnestie door te voeren ongedaan te maken.

Deze regering maakt het de grote fraudeurs makkelijk om hun zwart geld wit te wassen. Dat kan niet. De zogenaamde eenmalige bevrijdende aangifte, ofte fiscale amnestie, van vorig jaar wordt herhaald. Meer nog, hij wordt een permanente maatregel. De boodschap die de paarse regering geeft met haar operatie fiscale amnestie-bis is duidelijk: ontduik, betaal geen belastingen en licht de staat op, je wordt er gewoon beter van, stelt Groen!-ondervoorzitter Tinne Van der Straeten.

Tinne Van der Straeten roept de nieuwe begrotingsminister op de nieuwe fiscale amnestie ongedaan te maken. In plaats van de grote fraudeurs te belonen, zou beter de fiscale fraude echt worden aangepakt. België is de Europese koploper wat betreft fiscale fraude. De overheid loopt jaarlijks miljoenen euro mis omdat die fraude niet wordt aangepakt. Fiscale amnestie is fundamenteel onrechtvaardig en onethisch. Rijken worden er rijker door, armen armer. Fiscale amnestie zorgt al evenmin voor jobs, zoals de paarse regering ooit beweerde.

Kortom, de nieuwe fiscale amnestie is een kaakslag voor al wie jaren zijn belastingen correct heeft betaald. Groen! vraagt dan ook de nieuwe begrotingsminister de maatregel ongedaan te maken. Groen! overhandigt de nieuwe begrotingsminister vandaag een wasmachine. Of de minister maakt de fiscale amnestie ongedaan of ze gebruikt de wasmachine om het zwart geld van de grote fraudeurs wit te wassen. Aan de minister de keuze, aldus nog Tinne Van der Straeten.