Sociaal-Economische Raad

Raad unaniem achter kansen voor het platteland

21 oktober 2005 -

De Sociaal-Economische Raad kon zich vanochtend goed vinden in het advies Kansen voor het platteland. In dat advies - uitgebracht op verzoek van minister Veerman van Landbouw - vraagt de SER aandacht voor de grote verscheidenheid aan functies op het platteland. Het Nederlandse platteland is zeker vitaal, al kunnen er plaatselijk knelpunten optreden, zoals een tekort aan banen of woningen, verrommeling van natuur en landschap en verschraling van voorzieningen. Vernieuwend ondernemerschap en betrokken burgerschap vormen een belangrijke sleutel om de vitaliteit van het platteland te versterken.

Volgens MHP-voorzitter Ad Verhoeven, die namens de drie vakcentrales sprak, is er in het advies een goede balans gevonden tussen economie, ecologie en sociaal kapitaal. Hij wees erop dat het platteland een belangrijke rol speelt als het gaat om werkgelegenheid. In een aantal regios is het met de ontwikkeling van die werkgelegenheid niet goed gesteld, op sommige plekken is sprake van een lager dan gemiddeld inkomen. Kansen om nieuwe bedrijvigheid en daarmee nieuwe arbeidsplaatsen te scheppen, moeten dan ook actief en alert worden gepakt. Verhoeven vindt het verrassend om te zien hoe sociale innovatie juist op het platteland tot ontwikkeling komt in zorgnetwerken, woonzorgvoorzieningen en andere combinaties van ondernemerschap en burgerschap.

Waarnemend voorzitter Jan Heijkoop van LTO-Nederland, die namens de ondernemers het woord voerde, zei dat niet alleen de regering kennis moet nemen van het advies, maar ook andere overheden en maatschappelijke organisaties. Meer provincies en gemeenten zullen moeten meedenken met lokale ondernemers die nieuwe plattelandsactiviteiten willen ondernemen. Ook moet er volgens Heijkoop beter gekeken worden naar de regels die op Europees niveau worden afgesproken en lokaal moeten worden uitgevoerd. Volgens Heijkoop kan het Europese plattelandsbeleid wel degelijk goed helpen om een aantal ontwikkelingen te stimuleren, maar tot nu toe is er te weinig geld, dat bovendien erg moeilijk binnengehaald kan worden. Wij constateren dat het veel doorzettingsvermogen van de ondernemer vraagt om zich een weg door het administratieve bos te banen. Heijkoop pleit voor een uitvoeringsgericht plattelandsbeleid dat bereikbaar is voor alle sectoren op het platteland, waaronder bijvoorbeeld ook de recreatiesector,

SER-voorzitter Wijffels, die namens de kroonleden sprak, concludeerde dat in het advies het platteland vooral gezien wordt als onderdeel van de grote urbane zone die Nederland inmiddels is geworden. Dat sprak hem erg aan. Strikt genomen heeft Nederland eigenlijk geen platteland meer. De functie van het platteland ligt volgens Wijffels vooral in het voorzien in de behoefte aan producten en diensten van de stedelijke bevolking. Die taak zal volgens hem alleen maar toenemen, zeker als Nederland zich verder ontwikkelt naar een bio based economy waar fossiele brandstoffen steeds meer plaats zullen maken voor hernieuwbare bronnen.

Kroonlid Jacqueline Cramer, voorzitter van de commissie die het advies voorbereidde, was blij met de inbreng van de provinciale SERren, die veel informatie en inzichten leverden voor dit advies. Bij komende adviezen wil ik die input blijven betrekken.